3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

TOFAŞ eğitime ağırlık verdi

Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş. (TOFAŞ), 3 ayrı firmaya ortak banda mini kargo üretimi ile birlikte, hem personel sayısını yükseltti, hem de mevcut üst seviye mühendislerine lisans üstü eğitim programı başlattı. 

Tofaş ceosu Ali Pandır, İtalya'da Fiat'ın merkezi Torino şehrindeki Politeknik Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi iş birliği ile Bursa'da başlatılan programa sponsor olduklarını, 20 Tofaş mühendisinin tamamen İngilizce olarak lisans üstü eğitim programına tabi tutulduklarını açıkladı. Marjanal fayda programında fabrikanın üretim sayısındaki artışları anlatan Ali Pandır, Bursa'daki fabrikada yılda 180-190 bin adet olan araç üretiminin yeni projelerle 360 bin rakamına yükseldiğine dikkat çekerek, "Biz  2007 yılında 2 bin 700 kişiyi işe alıyoruz. Bu yoğunluğumuzun, yan sanayide sağlayacağı hareketlilik ile birlikte Bursa'da 10-14 bin kişi yeni iş sahası buldu. İşin başına ilk geldiğimde bu kadar insan bulabilecek miyiz diye endişe ediyordum. Ama eleman alacağımızı duyurduğumuzda havuzumuzda 40 bin müracaat oldu. Mavi yakalıların alınmasında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak asıl sıkıntı, beyaz yakalılarda yaşanıyor. Araştırma geliştirme departmanımız atılım içerisinde olmasından dolayı mühendislerimizi özel
eğitime alıyoruz. Fiat'ın İtalya'da ana ar-ge merkezinin olduğu Torina şehrindeki Politeknik Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi iş birliği ile otomotiv yüksek teknoloji eğitimine sponsor olduk. Tofaş mühendislerine, Türk ve İtalyan akademisyenler Bursa'da ingilizce olarak yüksek lisans programı verecekler. Bu program 2 yıl olarak planlandı. Artık kendi mühendislerimizi yetiştireceğiz. Bursa'ya otomotiv sahasında mühendislik anlamında önemli bir eğitim alt yapısı kurmuş olacağız. Uludağ Üniversitesi'nde bu yüksek lisans programında İtalya'dan akademisyenlerin yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden de hocalar gelecek" diye konuştu. 

Otomotiv sanayiinde çalışan mühendislerin iş hayatında fırsat bulabildikleri zamanlarda özellikle, ikinci eğitimin olduğu akşam saatlerinde katılacağı UÜ Mühendislik Fakültesi'ndeki otomotiv yüksek lisans programında 7 hafta Türk hocalar, 7 hafta İtalyan akademisyenler ders verecekler. Programda üst seviyede, şasi parçalarının üretim teknolojileri, montaj, taşıt dizaynı, motor dersleri veriliyor. 1 Kasım Perşembe akşamı Torino Politeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Frencesco Profumo'nun da iştirakiyle bir açılış töreni düzenlenecek. Tofaş 20 civarında mühendisinin katıldığı İngilizce eğitim programda bir dönem için kişi başına 2 bin 500 dolar civarında sponsorluk desteğinde bulunuyor. 

Rusya'da Fiat'ın yaptığı ortaklık anlaşmasına göre, burada yapılacak üretimlere yedek parça ve teknik eleman desteğinin de Türkiye'den gerçekleştirileceğine dikkat çeken Tofaş ceosu Ali Pandır, "Rusya'da Fiat'ın yapacağı bütün araçların yedek parçaları Türkiye'den gidiyor. Hem de eleman göndereceğiz" diye konuştu. 

Tofaş'ın talep ve organize ettiği lisans üstü uygulama ile Türkiye'de otomotivin baş şehri olan Bursa'da bu sahada bir akademik çalışma ortamı da gelişti. Daha önceki yıllarda mühendislik fakültesi bünyesinde bazı öğretim üyelerinin ileri görüşü ile oluşturulmaya çalışılan otomotiv programları, üniversite yönetiminin özel sektörden de bir talep gelmemesi sebebiyle yarım bırakıldı. Sanayinin gelişen taleplerini önceden tespit edemeyen üniversite, bu şekilde özel sektörün talepleri ile otomotiv konusunda akademik çalışma başlattı.
 
Tofaş'taki yeni alınan mavi yakalı elemanların endüstri meslek lisesi mezunu olduğuna dikkat çeken Ali Pandır, "Koç Grubu olarak endüstri meslek liselerini paylaştık. Tofaş fabrikası ve servis teşkilatımız için 12 endüstri meslek lisesine özel fiat laboratuvarı kuracağız. Buradaki motorlar, sistemleri biz koyacağız. İlk olarak İstanbul Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nde yaptık. Güncel motorlarımızın tamamı, servislerde kullanılan cihazları bu labortauvarlara koyacağız. Bursa'daki okullarda da bu şekilde laboratuvarlar kurulacak. Bu liselerden mezun olanlarda servislerimizde tedarikçilerimizde kolaylıkla iş bulabilecekler" dedi. 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 14:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?