3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tofaş'tan eğitime destek

Uludağ Üniversitesi (UÜ), İtalyan Politecnico di Torino Üniversitesi (POLİTO) ve Tofaş'ın ortaklığında organize edilen 'Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı'na ilişkin protokol düzenlenen törenle imzalandı. 

Uludağ Üniversitesi, POLİTO Üniversitesi ve Tofaş'ın organize ettiği 'Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı'na ilişkin protokol, rektörlük binasında düzenlenen törenle imzalandı. Törende yüksek lisans programı hakkında bilgi veren UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Ülkü, 4 sömestri dönemini kapsayan programın 3 döneminin ders ağırlıklı, son döneminin de pratik ağırlıklı olacağını söyledi. Programa 50'ye yakın müracaatın olduğunu belirten Ülkü, yoğun talep üzerine oluşturulan kontenjanla birlikte 27 öğrencinin eğitim göreceğini ifade etti. 13 zorunlu ve 8 seçmeli dersin görüleceği programda, POLİTO öğretim görevlileri telekonferans sistemiyle ders anlatacak. 

Törende bir konuşma yapan Tofaş CEO'su Ali Pandır, "Tofaş, FİAT ve Koç Holding ortaklığıyla kurulduğunda Türkiye'de sadece 5 bin araç satılıyordu. Hiç ihracat yoktu. Bugün Türk otomotiv sanayii 20 milyar dolara yaklaşan ihracatı, 1 milyonu aşan üretimiyle, bu yıl İtalya'yı üretimde geride bırakarak Avrupa'da 6. sıraya oturdu. Önümüzdeki 3 yıl içinde de dünyada ilk 10 ülke arasına girecektir. Bu yolda hızla ilerliyor. Türkiye'nin otomotiv alanında attığı hızlı adımlarda TOFAŞ'ın her zaman rolü oldu. TOFAŞ bugün 1 milyon metrekareye varan bir alanda, 8 bine yakın çalışanıyla, 400 bine yaklaşan üretimiyle ve bir buçuk milyar dolara yaklaşan ihracatıyla Türk ekonomisinin itici gücü oldu. TOFAŞ bir yandan da bu birikimiyle adeta otomobil mühendisliğinin okulu, sektöre kalifiye eleman yetiştiren bir merkez olmuştur" dedi. 

En büyük hedeflerinin toplumun gelişimine katkıda bulunmak ve gençlere iyi bir gelecek bırakmak olduğunu anlatan Pandır, "Eylül ayında iki üniversitenin işbirliğiyle hayata geçirilen otomotiv mühendisliği yüksek lisans programı da bu sektöre gençleri kazandırmamızın en önemli ayağı oluyor. Ders programlarının yüzde 40'ı video konferans sistemiyle POLİTO tarafından verilecek, yüzde 60'ı Uludağ Üniversitesi tarafından verilecek. Dönem başına 32 saatlik bir pratik çalışma yapılacak. Orta öğretimde de 'FİAT otomotiv laboratuarı'nı, 20'ye yakın meslek lisesinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu programlarda mezun olacak öğrencilerde ilerde siyasette, ekonomide, bilimde ve siyasette söz sahibi olacak. Tofaş, bu programa kendi mühendislerinin uygulamalı ders vermesi, gerekli ekipmanın finansmanını sağlaması ve öğrencileri fabrikamızda iş deneyimi kazanmasıyla sağlayacaktır" diye konuştu. 

Törende söz alan POLITO Rektörü Prof. Dr. Francesco Profumo da yüksek lisans programı hakkında bilgi verdi. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ise Tofaş'la beraberliklerinin yeni olmadığını, 1980 yılından beri eğitim programlarında Tofaş'ın yerinin olduğunu söyleyerek, "Geçen yıl bölgenin an büyük teknoloji geliştirme bölgesini kurduk. En büyük ortağımız da Tofaş olmuştur. Tofaş'a yeni atölyeler de yapıyoruz. Önümüzdeki yılın başında da teslim edeceğiz. POLİNO Üniversitesi'yle şu anda 27 öğrencinin okumakta olduğu ortak yüksek lisans programını başlattık. Yakında bir Amerikan üniversitesiyle ziraat programını başlatacağız. Önümüzde ortak yüksek lisans programı bekleyen iki üniversite de bulunuyor. Onlarla da görüşüp bu programlara son şeklini vereceğiz. İsteğimiz, bu ortaklığı başka dallara da taşımaktır. Sırada politecnico ile tekstil alanında bir beraberliği organize etmek var" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların sonunda Pandır, Profuma ve Yurtkuran ortak yüksek lisans programına ilişkin protokolü imzaladı. Yurtkuran, Pandır ve Profuma'ya teşekkür plaketi de verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 12:27:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?