7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Tohum Mektebi çürüyor

Bursa'da yıllardır İpekçilik Müzesi'ne dönüştürülmesi planlanan Tohum Mektebi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzlaşmaz tavırları ve Yıldırım Belediyesi'nin ısrarcı olmayan talepleri netice vermeyince çürümeye terk edildi.

Yıldırım Belediyesi tarihi yapıyı onarmak için girişimlerde bulunmasına rağmen, kağıt üzerindeki yazışmalardan olumsuz cevap alınca projeyi rafa kaldırdı.


Bursa'da günümüze kadar ayakta durmayı başaran nadir ahşap büyük binalardan olan tarihi Tohum Mektebi, bürokrasinin ilgisizliğine bırakılarak çürümeye terk edildi. 1894 yılında yaptırılan ve şu anda İpekçelik'teki Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin bahçesinde metruk halde bulunan tarihi Tohum Mektebi'nin ipekçilik müzesine dönüştürülmesi için yıllardır yapılan imza kampanyalarından ve sivil insiyatif taleplerinden bir netice alınamadı. Mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nda olan tarihi bina, bugüne kadar defalarca yangın tehlikesi geçirdi. 2006 yılında Yıldırım Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan söz konusu binayı onararak sosyal ve kültürel amaçlı kullanmak için 49 yıllığına kullanım hakkını istedi. Bakanlıktan binanın onarılmasının ardından eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılması için Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne devredilmesi cevabını alan Yıldırım Belediyesi 1 milyon YTL ayırdığı projeyi rafa kaldırdı.


Proje için son günlerde yeniden olumlu hava oluştuğunu ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, "Bu yapıyı restore edip kullanmak için girişimde bulunduk. Olumlu netice alamayınca bir şey yapamadık. Şimdi olumlu hava oluştu. Anıtlar Kurulu restorasyon projesine onay verirse, binayı ayağa kaldırmak için harekete geçeceğiz" dedi.


Tarihi yapının kurtarılması için sivil toplum kuruluşları da seferber oldu. Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Tarihi Kültürel Miras Grubu üyeleri, söz konusu binanın ipek müzesi olmasını isitiyor. Binanın çok önemli tarihi geçmişe sahip olduğunu ifade eden üyelerden Ayşe Yandayan, "Bu binada 1930 yılına kadar olan dönemde birçok yerli ve yabancı öğrenci mezun olmuş. Türkiye'nin 3'ncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar da bu okulda öğrenim görmüş. Ayrıca burası 1983-85 yılları arasında Yüksek İslam Enstitüsü olarak hizmet verdi. Bu dönemde şu anki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de öğrenim gördü. Bina 1985 yılından bu tarafa boş duruyor ve defalarca kundaklamalara maruz kaldı. Bu tarihi yapı yok edilmek isteniyor. Eski belediye başkanları döneminde de burası için girişimlerde bulunuldu. Mülkiyetinin sahibi olan Milli Eğtim Bakanlığı da burası hakkında bir girişimde bulunmuyor. Bu kadar tarihi öneme sahip olan bina gün geçtikçe çürüyerek yok oluyor. Avrupalı bu tip eserleri el üstünde tutarken, biz ise cumhurbaşkanı ve bakan çıkartan tarihe tanıklık ederek yüz yıllarca hizmet veren mekanı yok olmaya terk ediyoruz. Bir an önce birileri harakete geçip bu binayı kurtarsın" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Tarihi Kültürel Miras Grubu üyeleri binanın kurtarılması için topladıkları 7 bin imzayı Vali Şahabettin Harput'a ilettiklerini kaydetti. Güney Marmara Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkan Yardımcısı Nazım Vatan'ın önderliğinde 2 yıl önce binanın ipek müzesi yapılması için afişli imza kampanyasında da 10 binden fazla imza toplandı.

Yıllardır söz konusu binanın kurtarılması için çalışmalar yürüten Yerel Gündem 21 Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Üyesi İsmail Oğuş ise tarihi mekan için 9 kıtalık bir şiir yazdı. Oğuş, şiirinde şu mısralara yer veriyor:


Tarihi eser elden gitti gidiyor
Her yoldan geçene veda ediyor
Yetkili makamlar acep ne diyor?
Yurduna ağlıyor ipek böceği
O tohum mektebi hala dillerde
Her gören ağlıyor sürünür yerlerde
Kimseler yok mudur çareler nerelerde?
Beni de ağlattın ipek böceği

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 13:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?