6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Tophane'de kalıcı çözüm

TOPHANE YAMAÇLARINDA MAĞARA TURİZMİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaban otlarındaki aşırı büyüme ve bölgede yetersiz ışıklandırma sebebiyle vatandaşların çok sık şikayet ettikleri Tophane Yamaçlarında kalıcı çözüm için kolları sıvadı. İlk olarak bölgede yabani bitkilerin özel yöntemlerle temizliğine başlandı.

Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri öncelikle tarihi saat kulesinin altından Devlet Hastanesi önündeki alana kadar olan kısımda yabani ağaçlar ve otların kapladığı 80 bin metrekarelik alanın temizlenmesi işini özel sektöre ihale etti. İhaleyi alan firma 17 kişilik dağcılık eğitimi almış bir ekiple, iple sarkıttığı işçilere yamaçlardaki yabani bitki örtüsünü kestirip temizliyor. Daha sonra yeniden yeşermemesi için bölgede kimyasal izalasyon çalışması yapılacak. Bazı kokar ağaçların köklerine özel ilaçlar dökülüp gelecekte yeniden yeşermeleri engellenecek.

Bazı ağaçlarında kesilen yerleri parafinle izole edilerek yeniden çoğalması engellenecek. Ayrıca Kültür Bakanlığı'ndan Bey Sarayı'nın kalıntılarının tespiti ile alakalı yardım isteyen Bursa Büyükşehir Belediyesi bu konuda uzman bir öğretim üyesi ve Büyükşehir Tarihi Miras ekibi ile birlikte bölgedeki tarihi unsurların tespitini de yapıyor. Osmanlı'dan önceki arkeolojik dönem ile alakalı buluntularda arayan akademik heyet haftada 3 gün bölgede incelemeler yapıyor. Ankara'dan bir öğretim üyesinin başkanlığındaki heyetin tespitleri ile yabani bitkilerin altında tespit edilecek olan tarihi kalıntılar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda tescilde ettirilecek. Bu arada Orduevi olarak kullanılan alanın alt kısmında Bey Sarayı ve Bitinya Sarayı'nın kalıntıları olup olmadığı da rapor edilecek. İkinci etapta ise, Hisar'da oturanların çocukluğunda mutlaka girdikleri Devlet Hastanesi altı ile Balibey Han arasında olduğu rivayet edilen mağaraların tespiti yapılacak.

Bu mağaraların birbirleri ile bağlantıları ve gezi alanı imkanı olursa bu alanda da mağaralar ışıklandırılıp, ziyaretçilerin girebilecekleri bir duruma getirilecek. Ayrıca Okçu Baba Türbesi'nden Devlet Hastanesi önündeki alana kadar mevcut olan gezi ve yürüyüş yolları da özel bir peyzaj çalışması ile yeniden düzenlenecek.

Vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmasının çok yerinde olduğunu belirtirken, "Tophane ve Saray Önü ile Devlet Hastanesi karşısındaki çay bahçelerinin de, yeni düzenlemede belediyenin sosyal tesislerine dönüştürülmesini istiyoruz. Buralardaki yüksek fiyatla çay servisleri ve vatandaşlara kötü muamele edilmesi, rastgele gecekondu anlayışı ile stantlar konulması bu bölgeye yakışmıyor. Bu işletmelerde belediyenin olursa, bölgeye sık gelen misafirlerde huzur içinde hizmet alırlar" dediler.

TOPHANE YAMAÇLARINDA MAĞARA TURİZMİ
TOPHANE YAMAÇLARINDA MAĞARA TURİZMİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2010 Cuma 10:15:03
Güncelleme :10 Eylül 2010 Cuma 16:57:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?