1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Tophane'nin çehresi değişiyor

Bursa’nın tarihi mekanlarından Tophane’de Büyükşehir Belediyesi’nin 2 yıldır aralıklarla yürüttüğü yenileme çalışmaları yeniden hız kazandı.
 
Büyükşehir Belediyesi’nin 24 Aralık 2004 tarihinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan aldığı izin çerçevesinde, tarihi saat kulesi etrafından yürüttüğü çalışmalarda, Sultan Abdülaziz döneminin izlerini taşıyan küfeki babaların yerlerinden sökülmesi tepki gördü. 1905 yılında Belediye Reisi Mehmet Emin Bey tarafından çevresi yenilenen kulenin önündeki top arabası da bir yıl önce yerinden alınarak, belediye makine ikmal tamirhanesine götürüldü. Boyanan ve değişik yerlerden bulunan 5 tarihi top arabasının, saat kulesinin altında oluşturulan platformda sergileneceği açıklandı.
 
Büyükşehir Belediyesi Projeler Dairesi tarafından yürütülen ihata duvarı yenileme çalışmaları, Balibey Han'ın yeniden inşasında çalışan firmanın ustaları tarafından gerçekleştiriliyor. Parkın ihata duvarlarında; hasar görmüş, yıpranmış küfeki parçalar değiştiriliyor. Küfeki babaların ve orijinal döküm demir korkulukların yerinde sağlamlaştırılmayıp elden geçirilmemesine, Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyeleri tepki gösteriyor. 

Bursalı restaratör ve kurum üyesi Safiyuddin Erhan, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na verdiği dilekçede, küfeki babaların son derece sağlam olan bağlantılarının güçlendirilme yerine tamamen kırılıp, sökülmesinin kabul görmüş tamir mantığına aykırı olduğunu belirtti. Erhan, kuruldan yanlış müdahalelerin durdurulmasını istedi. Yüz yılı aşkın süredir Tophane’nin tarihi kimliğini oluşturan küfeki babalar ve döküm korkulukların yerinde tamiri mümkün olmasına rağmen sağlam olanların bile yerlerinden sökülerek etrafa atılmasının restorasyon kültürüne aykırı ve yanlış bir tavır olduğunu belirten Erhan, aynı hataların Sultan Abdülaziz döneminden kalma saat kulesinin içerisindeki düzenlemeler sırasında da sergilendiğine dikkat çekti. Vatandaşlar, aralıklarla gelip çalışan ustalar sebebiyle Tophane’de işin sahibinin belli olmadığını ileri sürdü.
 
Diğer taraftan tamiratın bütçesi hakkında bilgi verilmezken, Osmangazi Türbesi önündeki İstiklal Savaşı Şehitleri kabirlerinin, mezar taşlarının da yenilenmesi dikkat çekti. Tophanede tarihi yaban kestanesi ağaçlarının altına yeni dekoratif banklar konulması, mahalle sakinleri tarafından talep ediliyor. Küfeki babaların yenilerinin ne zaman getirilip takılacağı hakkında bilgi bulunmuyor.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2006 Cumartesi 11:16:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Aydın IP: 85.105.227.xxx Tarih : 27.11.2006 12:23:19
hafta sonu ailem ile gittik, çay bahçesinde oturduk, çay istediğimizde yok dediler, bizde sahlep istedik, 4 fincan için 20 ytl para ödedim, hakikatten Tophanenin çevresi değişmiş, düpe düz adam dolandırıyorlar, sanki boğazda bir restorant'ta hesap ödüyorum, haram olsun aldıkları para.