1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Töre cinayetlerine protesto

Bursa'da son günlerde töre cinayetlerinin artması üzerine, Gün Yüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi üyesi bir grup kadın, geçen hafta evden kaçtığı iddiasıyla babası tarafından öldürülen Huri Akça'nın mezarını ziyaret edip, kabir başında basın açıklaması yaptı. 

Huri Akça'nın mezarına karanfil koyan 6 kadın, töre cinayetlerine tepki gösterdi. Akça'nın kabri başında basın bildirisi okuyan Emine Öztürk, "Gaziantep'te 16 yaşındaki Meryem, baba evinde pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Diyarbakır'da 22 yaşındaki Gülistan, saklandığı çeyiz sandığının içerisinde kurşuna dizildi. 

Bursa'da sevmediği biriyle evlendirildiği için evden kaçan Huri Akça, babası tarafından çocuklarının gözü önünde öldürüldü. Biz burada yaşama hakları ellerinden alınan tüm kadınları anmak, bu katliamlara dur demek için bulunuyoruz. Kadınları katledip cenazesine sahip çıkmayanlara inat, Huri'ler, Gülistan'lar onurlu yaşadılar. Kadınların namus için katledilmediği bir dünyada yaşamak istiyoruz. Kadının bedeni kontrol altında tutulmaya çalışılıyor ve namus adına işlenen bir suç mutlaka bulunuyor. 

Namus cinayetleri ve aile içi şiddet konusundaki kanuni düzenlemeler yapılmadıkça, kadını koruyucu mekanizmalar oluşturulmadıkça bu cinayetin bir diğer sorumlusu da yönetimler olacaktır. Kadınların destek alabileceği kurumlar son derece yetersiz. Öncelikle bunların sayısının arttırılmasına ve kadınların bu kurumlara kolaylıkla ulaşabilmesine imkan sağlanmalı" diye konuştu.
 
Basın açıklamasının ardından kooperatif üyesi 6 kadın, Huri Akça'nın mezarına karanfil koyup su döktü.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 16:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?