6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Törende saygı duruşu kriz

Bursa'da 30 Ağustos törenlerine saygı duruşu krizi damgasını vurdu. Bursa'da 30 Ağustos törenlerine saygı duruşu krizi damgasını vurdu. Saygı duruşunun iptali konusundaki yeni yönetmelikten haberi olmayan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Bursa Şube Başkanı Sultan Yurdunal duruma tepki gösterirken, Bursa Valisi Şahabettin Harput, ihmal ya da unutkanlık olmadığını belirterek yönetmelik doğrultusunda kutlama yaptıklarını açıkladı. 

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90. yıl dönümü, Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da çeşitli törenlerle kutlandı.

Saat 09.00'da Atatürk Anıtı'nda başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ sırasıyla anıta çelenk koydu. Ardından İstiklal Marşı okunarak bayrak göndere çekildi. Vali Harput, tarihi Heykel Valilik binasında tebrikleri kabul etti.

Törenler esnasında bir grup, saygı duruşu yapılmamasına tepki gösterdi. Münferit olarak Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunan kadınlar adına açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Bursa Şube Başkanı Sultan Yurdunal, "Saygı duruşu yapılmamasını kınıyoruz. Bu Atatürk'e yapılan bir saygısızlıktır" dedi. Yurdunal, valilikteki tebriklerin kabulü sırasında Vali Harput'a saygı duruşunun yapılmamasının sebebini sordu.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Harput, "Bir unutkanlık veya ihmalkarlık yok. Kutlamalar yönetmeliklere uygun olarak yapıldı. Değiştirilen yönetmeliklere göre kutlamalarımız düzenlendi. Yönetmelikte bir yanlışlık veya eksiklik varsa yeni düzenlemeler yapılabilir ama biz yönetmeliklere uyduk" dedi.

Valilik çıkışında açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, gazetecilerin, "Yönetmelik değişmiş, o yüzden saygı duruşu yapılmamış" açıklaması üzerine yeni yönetmelikten haberdar oldu. Tayan, "Yönetmelik değişikliğinden habersizdim. Yönetmelik değişmişse daha büyük ayıptır. Atatürk'ü aşındırma çabasıdır. kutlamalarda zaten bacakları titreyen bugünkü iktidar, Cumhuriyet değerlerini aşındırmaya çalışmaktadır" diye konuştu. 

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2012 Perşembe 12:30:36
Güncelleme :30 Ağustos 2012 Perşembe 13:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?