3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Trafik çilesine çözüm teklifi

TRAFİK ÇİLESİNE CEZALI ÇÖZÜM TEKLİFİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Necati Şahin, özel araçların şehir içine girmemesi için ceza uygulaması başlatılmasını isteyerek, "Sadece batçık ve köprülü kavşak yapmakla trafik meselesi çözülmez" dedi.

İMO ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde, ulaşım meselesi ele alındı. Almira Otel'deki panelde konuşan İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, toplu ulaşımın Bursa'da yaygınlaştırılması için günübirlik kararlar alınmaması gerektiğini belirterek, "İnsanların özellikle ulaşım konusunda eğitimine önem vermesi gerekir. Bir yerden bir yere otomobillerimizi taşımak yerine, insanlarımızı taşımaya yönelik yatırımlar yapılmalı. Bu konuda mevcut yapılar, özellikle Bursa hafif raylı sistemi çok düşük kapasitede. Dünyada ne yapıldıysa, onu uygulamalıyız. Bugün Avrupa Birliği'nde (AB) tercih ortaya koyuluyor. Otomobillerin yerine kent tercihi ortada. Köprülü kavşak ve batçık yapmakla bu iş olmaz. Yeni otoparklar yapmakla ve yeni yollar açmakla sistemin çözülemeyeceğini görüyoruz. Otomobilin kent içerisine girmesinin teşvik edilmediği, hatta cezalandırıldığı bir sistem gerekiyor. Bugün bir otobüs 30 tane otomobilin yolcusunu taşıyor. Bursa hafif raylı sistemin kapasitesini yükseltip, ulaşılabilirlik noktasında bunu ana ulaşım sistemi olarak kabul etmediğimiz ve bununla ilgili tedbirler almadığımız takdirde toplu ulaşım bir noktaya gelemez" diye konuştu.

"TÜRKİYE ULAŞIMDA GERİDE KALDI"

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, özellikle toplu ulaşımın teşvik edilmesi ve bu alanda en güvenli sistem olan demiryolu taşımacılığının tercih edilmesine dikkat çekmek istediklerini kaydetti. AB ülkelerinde bin kişi başına düşen otomobil sayısının 550-560 civarında olduğunu ifade eden Mart, "Türkiye ortalamasıyla hemen hemen aynı. Bursa'da ise bin kişi başına yaklaşık 215 otomobil düşüyor. Ancak ölümlü kaza oranlarına baktığımızda Avrupa'da gerçekleşen kazalarda 100 bin araç başına düşen ölü sayısı 18, Türkiye'de ise 34. Bu rakamlar bize Türkiye'nin ulaşım konusunda ne kadar geri olduğunu ve sıkıntılarımızın çok olduğunu gösteriyor. Bursa'da yapılan projelere baktığımızda bunun yapılmadığını görüyoruz. En son stadyum projesinde gördük bunu. Bu proje tartışılmadan ve meslek odalarının görüşleri alınmadan özellikle ulaşım bakımından yeterli değerlendirme yapılmadan şu an inşaatın başladığı yerde proje uygulanmak isteniyor. Bu doğru bir yaklaşım değil" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Baker moderatörlüğünde başlayan panelde, Bursa'nın ulaşım meseleleri masaya yatırıldı.

TRAFİK ÇİLESİNE CEZALI ÇÖZÜM TEKLİFİ
TRAFİK ÇİLESİNE CEZALI ÇÖZÜM TEKLİFİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2011 Cumartesi 17:51:02
Güncelleme :12 Şubat 2011 Cumartesi 18:41:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?