3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tren yolu rüyası erken bitti

BURSA'NIN TREN HAYALİNE OTOBAN ENGELİ

Devlet Demir Yolları Genel Müdürü (TCDD) Süleyman Karaman, Ulaştırma Bakanlığı'nın otobana ağırlık vermesi sebebiyle İstanbul-Ankara hızlı tren projesine Bursa'yı dahil etmeyi düşünmediğini belirterek, "Bakanlık, İnönü-Vezirhan-Köseköy üzerinden projeyi yapmada kararlı. Bölgedeki otoban ihalesi sebebiyle mevcut projede değişiklik yapılması düşünülmüyor. Sanayi şehri olan Bursa'yı Adapazarı üzerinden Karadeniz'e bağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Bursa'da 55. Kent Konseyi toplantısında "Ankara-İstanbul hızlı tren projesinde Bursa devre dışı mı bırakılıyor?" sorusuna cevap arandı. Toplantıya TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, CHP Bursa milletvekilleri Abdullah Özer ve Kemal Demirel ile sivil toplum temsilcileri katıldı.

İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa'nın mevcut İstanbul-Ankara hızlı tren projesine dahil edilmesi gerektiğini ifade ederek, Bursa'nın demir yolu hasretine bir an önce son verilmesini istedi.

BTSO Başkan Vekili Ali Hazır, Bursa'da demir yolu bulunmamasını ulaşım politikasının bir aybı olarak değerlendirirken, Bursa'nın hızlı tren projesine bir an önce dahil olmasını talep etti.

 

"HER YIL 88 KİLOMETRE RAY DÖŞENİYOR"

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, son 7 yılda demir yoluna büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, yılda ortalama 88 kilometre hat döşediklerini ifade etti. 1950 yılına kadar yılda 134 kilometre hat döşendiğini kaydeden Karaman, "2003 yılına kadar 1950 model banliyö treni kullanılıyordu. 2003 yılından itibaren demir yolu alanında iktidarın ve kamu oyunun desteğiyle yenilikler yapıldı. Araçlarımızı yeniledik. Demiryolu teknolojisini yeni yeni getiriyoruz. 50 yıl böyle devam etti. Yeni lojistik köyler kuruduk. Ve ne elde ettik. Ne yapmak istiyoruz? Türkiye'yi Asya ve Avrupa arasında köprü kurmak istiyoruz. Bir köprü var. Ama nasıl bir köprü? İki ucu kesik bir köprü. Ulaşılayaman bir köprü. Tüp geçit olmadığından Avrupa'ya geçemiyoruz. Ermenistan, Suriye ve Irak sınırları kapalı. Avrupa ve Asya arasında 75 milyon dolarlık piyasa hacmi var. Yüzde 5'ini Türkiye alabilse bile yeter" diye konuştu.

 

"BAKANLIK MEVCUT PROJEDE KARARLI"

Karaman, Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul-Ankara hızlı tren projesinin İnönü-Vezirhan-Köseköy üzerinden geçirmede kararlı olduğunu dile getirdi. İstanbul ve Ankara arasındaki tren projesi için ilk etapta Körfez hattını teklif ettiklerini anlatan Karaman, ikinci tercihleri olan İnönü-Vezirhan-Köseköy hattının ihaleyi kazandığını vurguladı.

Bakanlığın otobana önem vermesinden dolayı mevcut hızlı tren projesinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını söyleyen Karaman, "İstanbul Ankara hattı çalışmaları sürüyor. Biz ilk önce Bursa hattını teklif ettik. İkinci tercihimiz, İnönü-Vezirhan-Köseköy hattıydı. Bursa'nın körfez geçişiyle İstanbul'a ulaşması lazım. Ama şu an bu düşünülmüyor. Bursa otoban alanında kavşak noktası olacak. İstanbul, Ankara ve İzmir'i otoban alanında birbirine bağlayacak. Bakanlık otoban ihalesinin sıkıntıya girmesini engellemek için mevcut projede değişiklik yapmayı planlamıyor. Körfez bölgesi otobanı için çok önemli bir yer. Ama her şey bitmedi. Biz Bursa'yı Ankara'ya yakınlaştırırız" ifadelerini kullandı.

 

"BURSA'YI KARADENİZ'E BAĞLAYACAĞIZ"

2023 yılına kadar demir yolu alanında önemli projeler hazırladıklarını vurgulayan Karaman, Bursa'yı Adapazarı üzerinden Karadeniz'e bağlamayı hedeflediklerini belirtti. Karaman, "2023 yılına kadar öncelikli projemiz Bursa'yı Karadeniz'e bağlamak. Sanayi şehri olan Bursa Karadeniz'e de ulaşmalı. Bunun için Adapazarı güzergahını kullanmak istiyoruz. Bunu yapmak zor değil" şeklinde konuştu

BURSA'NIN TREN HAYALİNE OTOBAN ENGELİ
BURSA'NIN TREN HAYALİNE OTOBAN ENGELİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 17:36:05
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 23:14:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?