3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

TÜKDER'den gıda uyarısı

Tüketici Derneği (TÜKDER) Başkanı Necati Yentürk, sokakta ambalaj içerisinde ya da açıkta satılan yiyeceklerin yeterince denetlenmemesinin gıda güvenliğini tehdit ettiğini açıkladı.

TÜKDER Başkanı Necati Yentürk, yaptığı basın toplantısında gıda güvenliğine dikkati çekti. Gıda denetimini yapacak kamu kuruluşlarında personel ve donanım eksikliğinin gıda güvenliği açısından yetersiz olduğunu, sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin düşük gelirli vatandaşlar için en ucuz beslenme kaynağı olduğunu belirten Yentürk, "Sokakta satılan yiyecekler neredeyse temel besin kaynaklarını oluşturmakta. Sokak yiyeceklerinin güvenilirliğiyle ilgili yasalar yürürlüğe konulmadan önce gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Bu tür yiyeceklerin birçok hastalığı insanlara bulaştırdığı birçok kez rapor edilmiştir. Kolera, hepatit A, tifo ve benzeri hastalıkları, sokakta satılan yiyecekler vasıtasıyla insanlara bulaşabilir. Denetim eksikliği maalesef gıda güvenliğini tehdit ediyor" dedi.

Gıda Kanunu'nun uygulanmasından Köy İşleri ve Tarım Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu ifade eden Yentürk, "Şehir merkezlerinde belediyelerinde denetim sorumluluğu olduğu alanlar vardır. Konuyla ilgili yetkili birimler, hammade ve içeriğe, gıda hazırlama ve satış yerine, su, atıkların yok edilmesi, gıdanın depolanması, pazarlama, satış merkezi gibi hususlarda olmalıdır. Düzenli ve bilimsel gıda denetimi yapabilecek birimler kurulmalıdır. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi vatandaşlarının sağlığına verdiği önemle ortaya çıkar. İlgili bakanlık, yeterli personel ve imkan olmadığı için her yerde gerekli çalışmaları yürütemiyor. Bunun için bağımsız ve sadece bu işle ilgilenecek birbirim kurulmalı, gerekirse sivil toplum örgütleriyle de ortak çalışmalar yapmalıdır" şeklinde konuştu.

Yentürk, tüketici davalarının masrafsız açıldığını, fakat mahkeme kararı almak için harç istendiğini belirterek, ilgili yasada boşluk olduğunu sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 13:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?