2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

'Tüketici ve gıda güvenliği' paneli

KalDer Bursa Şubesi'nin düzenlediği 'tüketici ve gıda güvenliği' konulu panelde konuşan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, alışveriş yaparken doğal ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini, sebze ve meyve dışında ambalajsız ürünlerin alınmaması gerektiğini söyledi. 

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Yerel Gündem 21 iş birliğiyle düzenlenen panel, Konak Kültürevin'de gerçekleşti. Panelin açılış konuşmasını yapan Kalder Şube Genel Sekreteri Ayhan Kurkur, nasıl üretildiği bilenmeyen gıda maddelerinin insan sağlığı için zararlı olabileceğini söyledi. Sağlıksız gıdaların telafisi olmayan sonuçlara yol açabileceğine işaret eden Kurkur, bazı yağların kilo sorunu olmayan kişilerin bile kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığını belirtti. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, belediye olarak sağlıklı gıdalara önem verdiklerini, Nilüfer'deki 'Organik Pazar' ile vatandaşlara sağlıklı besinler sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Atık yağların değerlendirilmesi projesiyle de biyodizel ürettiklerini açıklayan Bozbey, gıda denetimlerini aralıksız sürdürdüklerini, bunun için her kurumla iş birliğine hazır olduklarını anlattı. 

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur'un yönettiği panelde, 'satın alma noktalarında gıda güvenliği' konusunda bilgi veren Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Öncelikle güvenilir yerden alışveriş yapılmalı. Taze yiyecekler seçilmeli. Görüntüsünün iyi olması o ürünün güvenli olduğunu göstermez. Mutlaka doğal ürünler tercih edilmeli. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli. En önemlisi okur yazar olunmalı. O zaman birçok sorunu halledebiliriz. Gıda üretim izni belgesi olan yerlerde alış veriş yapılmalıdır. Üretim izin belgesine bakın. Ürün ile özelliklerinin yazdığı etiketi karşılaştırın. Aldanmanın önüne geçersiniz. Ambalajdaki küçük yazıları mutlaka okuyun. Meyve ve sebze dışında ambalajsız ürün alınmamalı. Semt pazarlarından sadece haftalık sebze ve meyve alınmalı. Açıkta yumurta veya peynir almak insanın kendi kendini zehirlemesidir. Deterjan gibi kimyasal ürünlerle yiyecekleri aynı rafa koymamalı" dedi. 

Hizmet alınan yerlere de dikkat edilmesini isteyen Tayar, "Yemek hizmeti alınan yerlerin iyi denetlenmesi gerekir. Restoranlarda yemeklerin dumanının üstünde olmasına dikkat edin. Gıda üreticilerinde 'HACCP' belgesi olmasına dikkat edilmeli. Geçen ay Bursa'da 600 gıda zehirlenmesi oldu. Çocuklar ve yaşlı insanlar, gıda zehirlenmesine karşı çok daha hassas. Bin kişi üzerinde yaptığımız ankette, insanlar daha çok tarım ilaçlarının etkilerinden çekiniyor. Ancak mikro biyolojik etkiler daha önemli. Çünkü bunlar gözle görülmez. Mikrobiyolojik etkiler gıdadan dolayı oluşan hastalıklarının yüzde 90'ında etkilidir. Güvenli gıda insanın hayat kalitesini artırır. Gıda güvenliği yasal otorite, üretici ve tüketici olmak üzere 3 ayaklıdır" diye konuştu. 

'Hazır yemek sektöründe güvenilir mutfaklar' konusunda açıklamalarda bulunan İnoksan Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Engin Koban, gıda ne kadar sağlıklı olursa olsun mutfağın önemli olduğunu söyledi. Koban, Avrupa'nın yüzde 70'inin hijyen konusunda endişeli olduğunu, kanuni mevzuatın ve denetimlerin iyileştirilmesi gerektiğini hatırlattı. 

Panelde ayrıca Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Ece Tamer, 'sizin mutfağınızda gıda güvenliği', TSE Bursa Personel ve Sistem Belgelendirme Müdürlüğü'nden Hasan Yaşar, 'gıdada kalite' ve UÜ Teknik Bilimler M.Y.O. Gıda Teknoloji Programı'ndan Dr. Nejlet Filiz de 'gıda güvenliği açısından tüketici hakları ve yasal uygulamalar' konusunda bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 18:06:28
Güncelleme :4 Aralık 2007 Salı 18:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?