4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Tüketiciler şikayetleri için arıyor

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketici ile satıcı arasındaki şikayetlerinin yüzde 70'inin telefonla halledildiğini belirterek, en çok tüketici şikayetinin ayıplı mal ve kapıdan satışlardan geldiğini söyledi.

Tüketici ile satıcı arasındaki şikayetlerin 3'te 2'si telefonla görüşülerek çözüme kavuşuyor. Telefonun tüketici ile satıcı arasındaki ihtilafı gidermede önemli bir vasıta olduğunu belirten Yılmaz, 2009 yılının ilk 6 ayındaki verilerin bunu doğruladığını dile getirdi. Derneklerine 6 ay içerisinde 600 şikayetin geldiğini ve bunların 400'ünün telefonla görüşülerek çözüldüğünü ifade eden Yılmaz, "Şikayetlerin 3'te 2'si satıcı ile yapılan görüşmelerin ardından çözülüyor.

Genellikle tüketiciyle satıcı telefonda görüşerek uzlaşıyor. Dernek olarak satıcıyla ikna yoluna gidiyoruz. Satıcılara, tüketicileri mağdur etmeleri durumunda kanuna aykırı davrandıklarını söylüyoruz. İkna olan satıcılar, uzlaşma yolunu tercih ediyor. Uzlaşmayı istemeyen satıcılar için Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne gidiyoruz. Miktar fazlaysa Tüketici Mahkemesi'ne başvuruyoruz. 2009 yılının ilk 6 ayında 600 tüketici şikayeti yapılmıştı. Bunların 400'ünü telefonla ikna ettik. Telefonu, ikna etme bakımında iyi kullanıyoruz" dedi.

"TÜKETİCİLERİ İLGİLİ MAKAMLARA YÖNLENDİRİYORUZ"
Derneğe her gün şikayet geldiğini belirten Yılmaz, şikayetlerin çoğunlukla ayıplı mal ve kapıdan satışlar geldiğini kaydetti. Yılmaz, "Biz daha yeni kurulan bir tüketici derneğiyiz. 2009 yılının ilk 6 ayında aldığımız tüketici şikayetlerinin çoğunluğunu ayıplı mallar oluşturuyor. Ardından kapıdan satışlar geliyor. Bu ikisi şikayetlerin yarısından fazlasını kapsıyor.

Bunların dışında ise devre tatil ve internet üzerinden yapılan alışverişler geliyor. İstenilen zamanda eline ulaşmayan ürün için bize başvuran tüketicilerimizi, ürünlerinin maliyetlerine göre yönlendiriyoruz. Mesela fiyatı 936 TL'ya kadar olan ürünler için tüketici hakları hakem heyeti ilgilenirken, 936 TL'nin üzerindeki ürünlere de tüketici mahkemeleri bakıyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 11:34:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?