5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Türban yürüyüşü gövde gösterisine dönüştü

Bursa’da, İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından düzenlenen seri eylemlerin ilki, "İnanca saygı ve baş örtüsüne özgürlük" adlı yürüyüşle başladı. Pankart açarak, slogan atan baş örtülü bayanlar, ellerindeki balonları salarak özgürlüklerinin verilmesini istedi.

Memur-Sen, Mazlum-Der, Özgür-Der, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Alperen Ocakları temsilcilerinden oluşan Bursa İnanç Örgürlüğü Platrformu üyeleri, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde toplandı.

Platformun İcra Kurulu adına konuşan Bursa Memur-Sen İl Başkanı Hasan Ünal, "Ezilen, inançlarından dolayı horlanan, mağdur edilen, fakat yasak ve zulme hayır diyen, eğilmeyen dostlar. Sonuç alıncaya kadar uzun soluklu, çok yönlü çalışmalarla, Bursa ve Ankara’da yapılacak panel ve mitinglerle devam edecek olan eylemler zincirinin ilk halkası olan bu yürüyüşü bugün başlatıyoruz" dedi.

Ellerindeki pankartlarla Orhangazi Parkı’na kadar yürüyen platform üyeleri, "Başörtüsüne uzanan eller kırılsın", "Yaşasın başörtüsü mücadelemiz", "Başörtüsü onurdur, koruyacağız", "İrtica bahane, hortumlar şahane", "Cuntaya hayır, başörtüsüne özgürlük" ve "Başörtüsü hakkımız engellenemez" şeklinde slogan attı.

Başörtüsü yüzünden eğitim hakkının elinden alındığını söyleyen İmam Hatip Lisesi Lise 2. sınıf öğrencisi Tuğba Kaya, "Modernleşme projesinin, tüm dünyada olduğu gibi, bu ülkede de kadın giysisi üzerinden dayatıldığı bir gerçektir. Başörtüsüne koyulan yasak, inanç hürriyetine ters bir düzenleme olduğundan hukuki değildir. Asla kabul edilemez. Fransa, Almanya örnekleri gündeme getirilerek, çare bulmaya çalışılmaktadır. Bu konuda ne özel alan, kamusal alan ayrımı, ne de din adamı kılığındakilerin ’Başınızı açabilirsiniz’ fetvaları, Allah’ın emri karşısında hiç bir önem taşımaz. Eğer toplumsal huzur isteniyor ve 70 milyon insanımızın topyekun hür ve itibarlı olarak yaşaması gerekiyorsa, tüm kişi ve kuruluşları, siyasi partileri ve basını, baş örtüsü meselesinin halli için göreve davet ediyoruz. Platform tarafından sonuç alıncaya kadar eylem yapılacak. 24 Nisan’da Bursa’da, 15 Mayıs’ta da Türkiye çapında yapılacak Ankara mitingine hepinizi bekliyoruz" dedi.

Kaya’nın konuşmaları sık sık sloganlarla kesildi. Açıklamanın ardından başörtülü bayanlar ellerindeki balonları gök yüzüne bıraktıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 18:24:08
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 16:57:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HİLMİ ŞANLI IP: 81.214.134.xxx Tarih : 23.03.2005 19:51:10
İnan insanların başörtüsü eylemine canıgönülden destek veriyorum ancak:bu eylemi yapan arkadaşlarımızın hepsi kapı kapı gezip AKP ye oy toplamadılar mı?Kimi kime şikayet ediyorlar.Seçtikleri insanların yanlarına gitsinler ve olayı çözsünler.Çözemiyorlarsa verdikleri emaneti geri alsınlar.HERŞEYDEN ÖNCE SAMİMİ OLSUNLAR......