2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Türk Barter üyeleri iftarda buluştu

Modern ekonomilerde önemli bir konuma yükselen barter (takas) uygulaması, Türkiye'de de her geçen gün büyüyor.
 
Bursa'da iftar yemeğinde bir araya gelen Türk Barter üyeleri, görüş alış verişinde bulundu. Türk Barter Bölgeler Koordinatörü Mehmet İyioldu, Türkiye'nin, Dış Ticareti arttırmak için 20 yeni komisyon kurduğunu bunlardan bir tanesinin de ülkeler arasında barter imkanlarını geliştirmek ile alakalı çalışma olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracatının 80 milyar dolar olduğunu, alış veriş imkanı olan ülkelerle barter imkanının geliştirilmesi ile ilk etapta yüzde 25 lik bir takas ile ithalatın mal satışı ile karşılanarak ihracatın 100 milyar dolara çıkabileceğini, cari açığında düşürülebileceğini kaydetti.
 
Çorlupark, Özdilek Gemlik gibi büyük projelerde barter imkanlarının da devreye alınarak maliyetlerin bir kısmının takasla karşılanmasının fiili uygulamaya geçeceğini anlatan Mehmet İyioldu, "Çorlupark 65 milyon liralık bir proje. Ankaralı büyük bir inşaat firması çalışmalarını başlatıyor. Yaptığımız görüşmelerde, Ankara'daki daireler karşısında bazı ürünlerin temini imkanını araştırıyorlar.
 
Hatta barter havuzundaki firmalardan bazı ürünleri alırken, bir kısmının nakit olarak ödenmesi de gündemde. Bu çalışma ile hem havuz derinleşecek hem de barter üyesi firmalar stoklarının bir kısmını nakitli olarak satabilecekler. Büyük projelerde yüzde 20-25 oranında barter imkanlarının kullanılması ile önemli bir finansman imkanı da sağlanabilecek" diye konuştu.
 
Barter Clup oluşturduklarını anlatan Mehmet İyioldu, bu organizasyon sayesinde, üyelerin daha fazla bir araya gelebileceklerini, bilgileri ve imkanları daha kolay paylaşabileceklerini söyledi. İyioldu, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Mersin ve Kadıköyde yeni bölge müdürlükleri kurma çalışmalarında olduklarını, bu bölgelerdeki firmalarında katılımı ile barter havuzunun derinleşeceğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 13:25:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?