3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Türk-İş'ten anayasa değişikliği talebi

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, 12 Eylül ürünü olan mevcut anayasanın değiştirilmesini isteyerek, ihtilallerden en fazla emekçi kesimlerin zarar gördüğünü ifade etti.

Türk-İş İş Sağlığı Güvenliği semineri Bursa'da başladı. Seminerin açılışında konuşan Nihat Yurdakul, geçmişte yapılan kanunların Türkiye'ye ve emekçilere büyük zararlar verdiğini ileri sürerek, "En kötü kanun, kanunsuzluktan kötüdür. Ama kanunlar var diye kötü kanunlarla devam edilemez. Türkiye'de günümüz anayasası tartışıldığı gibi, geçmişte de belli dönemlerde anayasalar askıya alındı. Parlamenter sistem yok edildi ve her yok edilişinde Türkiye 30 yıl, 1980 darbesinde de 50 yıl geriye götürüldü. 12 Eylül faşizmdir.

Bundan en fazla emekçi halk zarar görmüştür. Darbeler faşizmi getirir. Bizi devrim, örgüt sözcüğüyle yıllardır yıldırdılar. Yıllardır iktidara gelenler koalisyona bahane bulurlardı. Ama bugünkü iktidar ise 7 yıldır anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip. Bu hükümet, çalışma hayatıyla alakalı 1980 yılında faşist Kenan Evren'in dipçik zoruyla dayattığı yasalarda ne düzenleme yaptı? Türkiye'nin tümünü ilgilendiren sosyal güvenlik ile alakalı ne getirdiler? Sağlık özelleştiriliyor. Toplumun sağlığı sermayenin insafına bırakılacak. Bu ülkeyi nereye götürüyorlar" ifadelerini kullandı.

"BURSA'DA 4 AYDA 24 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI"
Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca ise, ekonomik krizin Bursa'ya etkilerinden bahsetti. Kanca, "Ekonomik krizin etkisini hala hissediyoruz. Kriz Bursa'ya 2008 yılında büyük zafiyet verdi. Geçen yıl 56 bin 700 kişi Bursa'da işlerinden ayrıldı. Bunlar sadece İş-Kur'a müracaat edip kayıtlı olan insanlar. 2009 yılı da geçen yıldan farklı olmayacak.

Alınan tedbirlerde geç kalındı ve desteklenmedi. Eğer bu tedbirler zamanında alınsaydı ve desteklenseydi bu kadar çıkış olmazdı. 2009'un son 4 ayında işçi çıkışları 24 bini geçti. Ayda ortalama 6 bin kişi işsiz kalıyor. Günde 29 kişi işten çıkıyor. Bu tedbirler nerede? 4 ayda Bursa'da 800 kişi işe girmiş. 'Sosyal devletiz' diyoruz. Sosyal devlet, işsizliği sermayecilerin sırtına yüklemez. Sosyal devlet istihdam oluşturan iş alanı açan devlettir. Müteşebbisi destekleyeceksin. Kayıt dışılığı önleyeceksin. Ele ele olmalıyız. Aksi takdirde sıkıntılarımız devam edecek. Gelecekte bizi zor günler bekliyor" diye kaydetti.

Seminerde Çevre Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Enver Kurgun da sanayileşmenin çevreye etkileri hakkında bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 15:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?