3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Türk oya sanatı Japonya'da

Türk kültüründe kadınların vazgeçemediği ipek oya işlemeciliği, bir Japon öğretmenin hayranlığı ile Tokyo'da da yaygınlaşıyor.

Mizue İmai isimli bir öğretmenin 15 yıl önce Türkiye'yi ziyareti sırasında Bursa Aynalı Çarşı'da görüp hayran kaldığı ipek iğne oyaları, şimdi Japonya'da hızla gelişen bir kültür oldu.

Japonya'da "Türk iğne oyası" adı altında bu sanatı icra eden İmai, şimdiye kadar 800 öğrenci yetiştirdi. Mizue İmai, yayınladığı 2. kitabının tanıtımı ile birlikte kendi yaptığı farklı çalışmalarla bir oya sergisi açtı. Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Galeri Kubota'da mayıs ayında 10 gün açık kalan sergide, Mizue İmai'nin
kendisi ve öğrencilerine ait 100 özgün eser yer aldı.

Mizue İmai, bu sanatı tanımasına vesile olan Bursalı ipek oya koleksiyoneri İbrahim Koca'yı da sergiye davet etti. Türk kültürünün tanıtılması için kendi gayretleri ile Tokyo'ya giden İbrahim Koca, Türk işçiliğinin nadide eserleri olan 500 den fazla iğne oyasını da sergiye taşıdı. Mizue İmai, Japanyo'da ilk defa açılan Türk İğne Oyası Sergisi'ne Bursa'daki arkadaşı İbrahim Koca'nın destek vermesinden büyük gurur duyduğunu söyledi. Anadolu kadınlarının geliştirdiği bir el sanatı olan Türk iğne oyasının Türkiye'deki farklı örneklerinin Tokyo'da sergilenmesi Türk-Japon dostluğunu da pekiştirdi.

Aynalı Çarşı'da otantik eşyalar, eski dokumalar ve el işi ürünler satan İbrahim Koca, Türk kadınlarının gayret, sabır ve beceri ile gerçekleştirdikleri iğne oyasının dünyada Japonların da desteği ile hızla yaygınlaştığını söyledi. Koca, sadece Japonların değil, özellikle Japonya'da yaşayan İngiliz kadınların da iğne oyacılığına merak sardıklarını belirterek, "Biz Bursa Kapalıçarşı'da Anadolu'nun değişik yörelerine ait iğne oyalarını sergiliyoruz. Bazı ev hanımlarımızın yaptığı nadide ürünleri de satıyoruz. Bu bir kültür alışverişi haline geldi. Japonlarda yaygınlaşan iğne oyası kültürü, değişik ülkelerden de ilgi görüyor. Hedefimiz, Türk kültürünün bir parçası olan iğne oyasını dünyaya milletimizin kültür, estetik ve kabiliyetinin bir ürünü olarak göstermek, Türkiye'yi tanıtmaktır. Bu anlamda Japonya'daki sergiye katılım konusunda Bursa'daki en büyük meslek kuruluşumuz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın, 'Bütçemizde böyle bir kalem yok' diyerek sadece Japonya'ya ulaşım konusundaki talebimize cevap
vermemesini ise yadırgadım" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 11:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?