3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Türk yapımı 'Kara Şimşek'

Bursa'da bir oto elektrik ustası, 'Kara Şimşek' dizine özenip uzaktan kumanda ile sürücüsüz hareket eden, verdiği komutlara "tamam usta" şeklinde cevap veren, sahibinin sesine duyarlı otomobil üretti. Araç içinde bulunan kamera sistemi sayesinde otomobilin camları hırsızlık anında otomatik olarak kapanıp, sürücüyü sesli bir şekilde uyarıyor. 

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 13 bin YTL'lik tipo marka otomobiline 15 bin YTL'lik masraf yapan oto elektrik ustası Ünal Kılıç, 2 yıldır arabayı şoförsüz sürmek için uğraştığını söyledi. Sahibinin sesli komutuyla içinde sürücü olmadan ileri ve geri hareket eden araç, görenleri şaşkına çeviriyor. Arabasıyla birçok gösterilere katılan Kılıç, 13 bin YTL'lik aracın şimdi 30 bin YTL ettiğini ifade etti. Aracında 2 bin motor bulunduğunu belirten Kılıç, "2 sene önce bende bu fikir oluştu. Çocukluğum zamanında Kara Şimşek dizisi vardı, o zamanlardan beri ilgim var. Aracın da biraz hızlı olması beni teşvik etti. Boş zamanlarımı değerlendirdim. Onlar filmde yapmış ben niye yapamayayım diye düşündüm. Bu da Bursa'ya has kırmızı şimşek olarak tarihe geçecek. İlk defa kendi motosikletime uzaktan kumandayla kendi kendine çalışan sistemi yaptım. Daha sonra otomobilime yaptım. Otomobilde başarılı olunca daha farklı olmak için sürücüsüz ileri geri gitme işlemini gerçekleştirdim. Bu sistem genelde enjeksiyonlu araçlarda olmuyordu. Ben bunu da başardım. Geliştirdiğim sistemi artık basit araçlara bile takabiliyoruz" dedi. 

Kılıç, bazı otomobil üreticilerinin sürücüsüz komutla hareket eden otomobil modeli konusundaki çalışmalarının kendisini ümitlendirdiğini kaydetti. 

Ses ile aracın elektronik devrelerine komut veren Kılıç'ın arabası "gel" deyince geliyor, "dur" deyince duruyor. Araç ayrıca Kılıç'ın gel komutuna "tamam usta" şeklinde cevap veriyor. Otomobil içerisinde bulunan kamera sistemi sayesinde camlar otomatik olarak kapanıyor ve sürücüyü sesli bir şekilde uyarıyor. Aracın vites kolunun ise altın kaplama kobra olması dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2007 Pazartesi 12:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?