4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Türkistan için gıyabi cenaze namazı

Bursa'da cuma namazı sonrası toplanan sivil toplum kuruluşlarına üye binlerce kişi Doğu Türkistan'da yaşanan olayları protesto ederek, gıyabi cenaze namazı kıldı.

Doğu Türkistan Dayanışma Derneği Genel Başkanı İsmail Cengiz, Doğu Türkistan'daki Türkler'in 1949 beri bu eziyeti çektiğini söyledi.
Ulucami bahçesinde toplanan sivil toplum örgütlerine mensup binlerce kişi gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaza katılan bazı Uygur Türkleri gözyaşlarına engel olamadı. Namazdan sonra basın toplantısında konuşan Doğu Türkistan Dayanışma Derneği Genel Başkanı İsmail Cengiz, "Bugün sizlere Doğu Türkistan'dan kan ve gözyaşı getiriyorum. Demokratik hak arayışımız ve yürüyüşümüz katliamla devam ediyor. Genç çocuklarımızın, kızlarımızın üstüne tanklarla gelerek ezdiler. Acımız büyük, yaşanan dert büyük. 1949
yılından bu yana bu eziyeti çekiyoruz.

Biz helal gıda istiyoruz, onlar, 'Hayır domuz eti yiyeceksiniz' diyorlar. Biz kendi dilimizde eğitim görmek istiyoruz, onlar bize zorla Çince eğitim vermek istiyorlar. 2 çocuktan sonrası yasak deniliyor. 2 çocuktan fazla doğuran kadınlarımızın evlatları ciddi fiyatlara satılıyor. Çin mallarını protesto edelim" ifadelerini kullandı.

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına konuşan Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker ise, ölümlerin çok daha fazla olduğunu ifade etti. Bu vahşete seyirci kalan ülkeleri de kınadıklarını kaydeden Şeker, "Doğu Türkistan'da meydana gelen vahşi olay, sadece 26 Haziran'da başlayan bir olay değildir. Doğu Türkistan yaklaşık yarım asırdan beri büyük bir Çin zulmünün ve katliamının kıskacındadır" şeklinde konuştu.

Eyleme katılan kalabalık sık sık tekbir getirerek slogan attı. Ellerinde, "Çin malı kullananın eline Türk kanı bulaşır, Doğu Türkistan yanıyor, uyuyor musunuz?" şeklinde dövizler taşıyan kalabalık, olaysız bir şekilde dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 16:20:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?