3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Türkiye ilk kez organik gübre üretecek

Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Yumurta Üreticileri Birliği'yle ortak gerçekleştireceği proje ile Türkiye'de ilk kez hayvan dışkısından enerji kullanmadan 'organik pastörize edilmiş gübre' üretecek.


Bursa Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada hayvan dışkısından organik gübre üretimi ile Türkiye'de ilk kez yeni bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Projenin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını açıklayan Yıldızer, "İlk etapta 300 ton yumurta tavuğunun dışkısının işleneceği tesis kurulacak. Yaklaşık 2 milyon YTL'yi bulacak maliyetiyle bu tesis örnek teşkil edecek. Yaptığımız hesaplamalara göre Bursa genelindeki kanatlı, büyük ve küçükbaş hayvan dışkısının tamamını işleyerek, il genelinde kullanılan yıllık kimyasal gübre miktarına eş değer organik gübre üretmek mümkün" dedi.


Kurmayı planladıkları tesisin çevre temizliği ve işletme maliyeti açısında avantaj sağladığını açıklayan Yıldızer, "Bu proje başta Hollanda olamak üzere, Almanya, İtalya ve Japonya gibi ülkelerde son derece verimli şekilde uygulanmakta. Biz çalışmalarımızı tamamladık. 300 ton hayvan dışkısını işleyeceğimiz bu proje için 2 milyon YTL kaynağa ihtiyacımız var. Bakanlığımızın ilgili birimlerinin kullandırdığı kredilerden faydalanmak istiyoruz. Bursa'da yıllık 110 bin ton sanayi gübresine eşdeğer organik pastörize edilmiş gübre elde etmek mümkün" şeklinde konuştu.


Bursa'da yılda 42 milyon YTL'lik kimyasal gübre kullanıldığına dikkati çeken Yıldızer, kurulacak tesis sayesinde yeni tesis sayesinde bu rakama eşdeğer organik gübrenin işleneceğini kaydetti. Kurulması planlanan tesisin işleyişi hakkında da bilgi veren Yıldızer, "Hava ile teması kesilen hayvan dışkıları, dışarıdan verilen basınçlı hava ile karıştırılıyor. Meydana gelen fermantasyon sırasında ortaya çıkan amonyak gazı kurulan sistem sayesinde borular aracılığı ile dışarıdaki sülfirik asik tankının içinden geçirilerek amonyum sülfat elde ediliyor. Bu gaz yeniden içerideki hayvan gübresine ilave ediliyor. 300 tonluk bir depoda ıslak olarak biriktirilen hayvan dışkısı 5 günlük işlemin ardından kurutularak paketlenebilir gübre haline getiriliyor. Sıfır enerji ile elde edilen bu gübre hiçbir kimyasal içermediği gibi kimyasal gübreye eşdeğer verimlilik sağlıyor" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 02:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?