7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Türkiye krize krizdeyken yakalandı

Bursa Stratejik Araştırmalar Derneği'nin 83. aylık toplantısına konuk olan Prof. Dr. Osman Altuğ, Türkiye'nin dünya krizine krizdeyken yakalandığını belirterek, "Zaten krizde olan bir ülke başka bir krize girmez" dedi. 

Prof. Dr. Osman Altuğ'un dünyada hüküm süren finansal krizi ve Türkiye'ye yansımalarını anlattığı toplantının ev sahipliğini, Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özkul yaptı. 

Dünyada çıkan finansal krizin ortada bulunan 100 liranın kişiler arasında çevrilmesi sonucunda bin 400 liralık borç tutarına ulaşmasına benzeten Altuğ, "Anlattığım örneği dünya boyutlarına taşıdığımızda da durum bundan ibaret. Vadesi gelen borcun bir halkasında yaşanan gecikme, tüm kurumların sıkıntı yaşamasına sebep olmakta. Piyasada olan sadece 100 lira olmasına rağmen faizleri de göz önüne aldığımızda borç yekünü bin 400 liraya çıkmakta" diye konuştu. 

Yönetimlerin temel gayesinin "insanların karnını doyurabilmek" olduğunu savunan Altuğ, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Bütün yönetimler bu amaçta başarılı olduğu ölçüde kalıcı olabilmektedirler. Yine basit bir örnek vermek gerekirse. Bir kümeste 100 yumurta üretiliyorsa ve her yumurta için 1 lira basılmışsa yumurtanın değeri 1 liradır, üretim 50'ye düşerse fiyat 2'ye katlanır. Üretimin olmadığı yerde işin içerisine borsa, kur, tahvil gibi 3 kağıt girer. Asıl olan üretimdir. Yumurta sayısını artırmak için
tavuklara ve horozlara, yani yatırımcılara iyi bakmak gerekir. Türkiye'de 5 yıldır uygulanan ekonomi politikası horozların aleyhinedir."

"DÜŞÜK KUR YÜKSEK FAİZ, TÜRKİYE'YE GİYDİRİLMİŞ DELİ GÖMLEĞİDİR" 

Türkiye'nin dünya krizine krizdeyken yakalandığını dile getiren Prof. Dr. Osman Altuğ, "Türkiye'nin izlediği düşük kur yüksek faize dayalı makro ekonomik politika, üreten kesimlerin, yani horozların aleyhine olan bu politika, ülkeyi krizin içerisine sokmuştu. Zaten krizde olan bir ülke başka bir krize girmez. Bu makro ekonomik politika Türkiye'ye giydirilmiş bir deli gömleğidir. Temel tercihler çok önemli, üreticileri mi, tüketicileri mi, ithal mallarını mı, üretim mallarını mı kredilendireceksin?Türkiye'nin 2001-2002 yılları arasındaki dış ticaret açığı sadece 600 milyon dolardı. Bugüne geldiğimizde açık 55 milyar dolara ulaştı" diye sözlerini noktaladı. 

Yüce Hünkar'daki toplantıda söz alan Dr. Ahmet Özkul ise Prof Dr. Osman Altuğ'un 'kayıt dışı ekonomi' teriminin isim babası olduğunu ve dünyadaki ekonomik krizin sebeplerini ve Türkiye'ye yansımalarını çarpıcı örneklerle aktardığını söyleyerek kendisine teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 12:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?