4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Türkiye krizi atlatacak potansiyelde'

Bosch Türkiye Genel Müdürü Herman Butz, ÖTV indiriminin 15 Haziran'dan sonra aniden kesilmesinin iyi olmayacağını ancak uzun vadede de ekonomiye negatif etki yapacağını belirtti.

Türkiye'nin krizi atlatacak potansiyele sahip olduğunu belirterek 15 Haziran'da sona ermesi beklenen ÖTV indirimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bosch Türkiye Genel Müdürü Herman Butz, "ÖTV indirimi, hurda teşviği gibi önlemler otomotiv ve beyaz eşya sektörü için çok başarılı oldu. Bunlar diğer sektörleri kapsayacak şekilde genişletilmeli. ÖTV indirimini haziran ayında aniden kesmek sektör için iyi olmayabilir. Farklı paketlerle otomotiv ve diğer sektörler desteklenebilir. Ancak bunlar şu anki ekonomik duruma çare olabilecek geçici çözümler. Uzun vadede yeni planlar yapılmalı. Aksi takdirde ÖTV indirimi gibi teşvikler güven sarsıcı bir hal alabilir" diye konuştu.

Butz, Türkiye'nin önündeki en büyük engellerden birinin dolaylı vergiler olduğunu, bunların azaltılması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'de vergiler azaltılmalı. Bunun yerine vergi toplama oranı yükseltilerek kayıt dışı ekonominin önüne geçilmeli. Bu başarıldığı zaman, müteşebbisler yeni yatırımlara yönelir ve istihdam artar" açıklamasını yaptı.

Butz ayrıca Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir program üzerinde anlaşması gerektiğini söyledi. IMF'den kredi almanın faydalı olacağını ifade eden Butz, orta ve uzun vadeli bir kredinin ekonomiyi olumlu etkileyeceğini söyledi.
Butz, küresel krizin Bosch'un üretiminde de yavaşlamaya sebep olduğunu, bu nedenle bazı yatırımların ertelendiğini kaydetti. Kriz nedeniyle otomotiv sektöründe olduğu gibi Bosch'un da yüzde 30 stok fazlası verdiğini ifade eden Butz, "Şu an dünyada her yıl 90 milyon araba üretiliyor. Ancak bunların 50-55 milyonu satılabiliyor. Bu nedenle yüzde 30 oranında bir stok fazlası var. Bu durum Bosch'ta da geçerli. Biz bunun önüne geçebilmek için dengeleme yoluna gidiyoruz. Yeni yatırımlar ve genişletilmiş ürün portföyümüzle bunu dengeliyoruz." diye konuştu.

Küresel krizin seyrini de değerlendiren Butz, dünyanın tekrar 2007-2008 seviyesine ulaşabilmesinin 4 yıl alacağını, 2014'te normale dönüleceğini savundu. 2010'da istikrarın yeniden başlayacağını ifade eden Butz, şunları söyledi: "Umutluyuz. Şu an Asya ve Çin pazarından olumlu sinyaller alıyoruz. Bu, bizim pazarlarımız olan Avrupa ve Kuzey Amerika'yı da olumlu etkileyecek. Marka değerimize, geleceğe dönük yatırımlarımıza ve çalışanlarımıza güveniyoruz. Çalışanlarımızın fikirleri bizim için çok önemli.Sürekli fikir alışverişi yaparak yeni projelerin önünü açıyoruz. Bosch Bursa'nın faaliyetleri iyi ve sorunsuz durumda."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 11:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?