2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Türkiye veteriner şampiyonu

Bursa Veteriner Hekimler Odası 2. Başkanı Sinan Sağlam, Avrupa'da en fazla veteriner fakültesinin Türkiye'de olduğuna dikkat çekerek, fakülte sayısına ve öğrenci kontenjanına sınırlama getirilmesini istedi.


Bu yıl itibariyle Türkiye'de 17 veteriner fakültesinde 7 bin 497 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası 2. Başkanı Sinan Sağlam, bu fakültelere yılda ortalama bin 300 öğrencinin alındığını söyledi. Nüfusu 82 milyon olan Almanya'da 5 veteriner fakültesi bulunduğunu ve yılda sadece 900 öğrenci alındığını açıklayan Sağlam, "Nüfusu bize yakın olan İngiltere'de 6, Fransa'da 4, İtalya'da 12 ve İspanya'da 10 veteriner fakültesi var. Avrupa'da en fazla veteriner fakültesi ise Türkiye'dedir. Buna bir sınırlama getirilmesi gerekli. 1995-2005 yıllarındaki artış üzerinden bir değerlendirme yaparsak, Türkiye'de 2013 yılında veteriner hekim sayısı 32 bine ulaşacak. Mevcut koşullar dikkate aldığında bu rakam yüksek. Mevcut fakültelerimizin altyapı sorunları çözülmeden, yeterli öğretim elemanı ve laboratuvar sağlanmadan, uygulama sahası koşulları oluşturulmadan, Avrupa Eğitim Kurumları Birliği'nin (EAEVE) öngördüğü koşullar yerine getirilmeden yeni veteriner fakülteleri açılması yanlış
olur" dedi.


Avrupa Birliği uyum sürecinde olan Türkiye'de 4 veteriner fakültesini inceleyen EAEVE'nin bir değerlendirme raporu hazırladığını belirten Sağlam, "Bu raporda da açıkça Türkiye'deki fakülte sayısının fazlalığı vurgulanmıştır. EAEVE'nin değerlendirme sürecinde fakülteler için istenen asgari standartlar, ağır şartlar gerektiriyor. Bu kadar pahalı olan veteriner hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye'deki mevcut fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Çünkü asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olduktan sonra kapatılması, EAEVE koşullarına göre zorunlu olacaktır" diye konuştu.


Türkiye'de artan veteriner fakültelerinin sayısıyla birlikte 1995 yılından sonra kontenjanlarda da aşırı artış olduğunu ifade eden Sağlam, buna rağmen fakültelere ayrılan payların azaldığını bildirdi. Yeni kurulan üniversitelerde veteriner fakültelerinin yer almaması gerektiğini vurgulayan Sağlam, "Bazı üniversitelerdeki ikinci veteriner fakültesi açılması girişimleri önlenmelidir. Bunun yerine mevcut fakültelerin olanakları arttırılarak eğitim kaliteleri AB standartlarına yükseltilmelidir. Nitelikli veteriner hekim yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, ülkemizin çıkarları için daha yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 12:55:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?