6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Türkiye'nin beslenme haritası çıkarıldı

TÜRKİYE'NİN BESLENME HARİTASI ÇIKARILDI

Türkiye beslenme ve sağlık araştırması Bursa'da başarıyla tamamlandı. 81 ilde yapılan araştırmaya halkın beslenme alışkanlıkları ve fiziki faaliyet durumları tespit edilip, risk faktörlerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen örneklemeyle araştırmada hane halkı görüşmesi uygulandı. Kişilerle beslenme konusunda ferdi görüşmeler yapıldı. Görüşme yapılan kişilerin ayrıca fizik muayeneleri yapılarak bu kişilerden (5 yaşından büyüklere) kan ve idrar numuneleri alındı. Araştırma kapsamındaki tüm kişilerin cinsiyet, yaş, öğrenim durumları gibi bireysel özellikleri alınırken, bu kişilerin yaşadıkları hanelerdeki konut özellikleri ile hanelerindeki genel besin tüketim özellikleri öğrenildi.

Kişi görüşmelerinde ise fertlerin kullandıkları besin desteklerinin, beslenme alışkanlıkları ve özelliklerinin, günlük fiziki faaliyetlerinin neler olduğu araştırıldı. Araştırma kapsamında Bursa'da 3 doktor, 3 diyetisyen, 2 laboratuar teknisyeni, 4 hemşire, 2 ebe, 2 sağlık memurundan oluşan bir ekip görev yaptı. Araştırma kapsamındaki haneler TÜİK tarafından tesadüfi yöntemle belirlendi. Bu araştırmanın Türkiye genelinde 81 ilde, 600 kümede, 19 bin 56 hanede; ilimizde ise 756 hane ve 23 küme üzerinde gerçekleştirildiği öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı imkanlarıyla, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi iş birliğiyle yürütülen araştırmayla, ülkemizde toplumun beslenme, bilgi tutum ve alışkanlıkları ile fiziki faaliyet durumları tespit edilip, yapılacak kan ve idrar tetkikleriyle, beslenmeye dayalı bir çok hastalığa ilişkin tüm ülkeyi temsil edecek bilimsel veriler elde edilecek. Her risk faktörünün önlenmesine yönelik plan ve politikalar hazırlanıp, toplum sağlığına yön verilmesi hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2010 Pazar 10:46:01
Güncelleme :1 Ağustos 2010 Pazar 17:39:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?