4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Türkiye'nin ilk deprem eğitim merkezi

Dünyada Japonya’dan sonra Türkiye’de Bursa İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilecek olan 'afet zararlarını azaltma eğitim merkezi inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yılda 100 bin kişinin afet zararlarına karşı bilinçlendirilmesinin hedeflendiği merkezin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Türkiye’de Bursa İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilecek olan 'afet zararlarını azaltma eğitim merkezi inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yönetiminin inceleme gezisi sırasında proje hakkında bilgi veren Dr. Murat Taş, “Merkez, simülasyon teknikleri kullanarak deprem, fırtına, şiddetli lodos, yangın, toprak kayması, sel gibi afetleri insanlara denetim yolu ile yaşatmak ve afeti en az zararla atlatmak için kuruluyor.

Depremin yıkıcı etkisi, yangın ve yangının sebep olduğu boğucu duman etkisi, şiddetli lodos, fırtına etkisi gibi afetleri gerçeğe yakın olarak insanlara izlettirmek, o anki etkiyi yaşaması için deneyim kazanmasını sağlama yöntemleri, haberleşme, enkazdan yaralı kurtarma, ilkyardım, suni teneffüs-kalp masajı gibi çeşitli konularda ‘deneyim kazanarak öğretmek’ eğitim merkezinin temel hedefidir. Bu eğitim merkezinde ziyaretçilerin tamamının sözü edilen eğitimleri deneme imkanı bulunmaktadır. Merkezde yıllık yaklaşık 100 bin kişinin eğitim alması hedeflenmekte” dedi.

Projenin, Japonya ve Türkiye’deki uzmanlardan destek alınarak ileri teknoloji ile hazırlandığını ifade eden İl Özel İdaresi İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanı Yusuf Şeremet, “Türkiye, başta depremler olmak üzere yangın, sel, toprak kayması, çığ düşmesi, şiddetli lodos gibi doğal afetlerle karşı karşıyadır. Bursa ayrıca birinci derece deprem bölgesinde olmasının yanı sıra şiddetli lodos, yangın gibi nedenlerden dolayı can kayıplarına maruz kalmaktadır. Çeşitli kurumlar tarafından afetler konusunda toplumu bilinçlendirmeye yönelik eğitimler verilmesine ve tatbikatlar gerçekleştirilmesine rağmen bizzat insanların deneyim imkanı olmadığı için yetersiz kalmaktadır” diye konuştu.

Afetlere maruz kalan Japonya’da örnekleri olduğu gibi simülasyon tekniğinin kullanılarak toplumu bilinçlendirmeye yönelik bir merkez kurma kararı aldıklarını hatırlatan Yusuf Şeremet, Japonya’da hayata geçirilen projenin Türkiye koşullarına uyarlanması ile bütün Türkiye’ye örnek olacak bir tesisi hayata geçirdiklerini dile getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 14:50:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?