6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Türkiye'nin tansiyonu yüksek

TÜRKİYE'NİN TANSİYONU YÜKSEK

Uzmanlar, Türkiye'de erişkin nüfusun yaklaşık 4'te birini etkileyen hipertansiyon hastalığının özellikle 50 yaşın üzerindeki yetişkinler için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Kardiyoloğu Dr. Ahmet Güler, kan basıncının 140-90 veya üzerinde olanların hipertansiyona dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıklarının neredeyse tamamı, böbrek yetmezliği için önemli bir risk faktörüdür. Tansiyonun uzun zaman normal değerinin üzerinde seyretmesi, başlıca 4 organa geri dönüşümü olmayan hasar verir. Bunlar kalp ve damarlar, beyin, böbrekler ve gözdür" dedi.

Halk arasında 'tansiyon' olarak adlandırılan hipertansiyonun belirtilerini anlamanın güç olabildiğini dile getiren Güler, hipertansiyonun çoğu kimsede hiç belirti vermeden yıllarca devam edebileceğini kaydetti. Çok yüksek ve risk taşıyan hipertansiyon vakalarına sıklıkla rastlandığını ifade eden Güler, bu vakaların küçük bir kısmında ilk zamanlarda bazı belirtilerin baş gösterdiğini söyledi. Belli belirsiz, tekdüze seyreden baş ağrısı, baş dönmesi nöbetleri ve zaman zaman nükseden burun kanamaları gibi

belirtilerin yüksek tansiyonun habercisi olduğuna dikkat çeken Güler, "Ancak bu belirtiler çoğu zaman hipertansiyonun ilerlediği ve yüksek sınırlara ulaştığı noktada ortaya çıkıyor. Yüksek tansiyonun erken teşhisi ve tedavi edilmesi bu 4 organda meydana gelecek hasarları en aza indirger. Yüksek tansiyonun vücuda verdiği zararların başında kalp krizi tetiklemesi vardır" şeklinde konuştu.

Kalp damarlarında tıkanık ve böbrek yetmezliklerinin de ortaya çıktığını vurgulayan Güler, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Her yaş için ideal tansiyon 120/80 seviyesidir. Yüksek tansiyon için üst sınır 139/89'dur. Bu değerin üzerindeki tansiyon değerleri hafif ve orta, şiddetli olmak üzere 3'e ayrılır. Yüksek tansiyonu tedavisinde; yaşam tarzı değişikliği yani, tuz kısıtlaması, fiziksel egzersizin artırılması, gerekiyorsa vücut ağırlığının azaltılması ve kullanılıyorsa sigaranın bırakılması şarttır. Yüksek tansiyonun sebep olabileceği felç, kalp yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının kötüleşmesi gibi istenmeyen kötü sonuçların

önlenmesinde ilaç tedavisi oldukça etkilidir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2010 Pazartesi 13:33:00
Güncelleme :6 Eylül 2010 Pazartesi 15:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?