4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Türkiye'ye güveniyoruz'

Rusya-Azerbaycan Vakfı Başkanı Doç. Dr. Oktay Hüseynov, Türkiye'nin Ermenistan sınır kapısı konusunda kardeş ülke Azerbaycan'ı küstürmeyeceğine inandığını söyledi.

Prof. Nevzat Yalçıntaş şerefine düzenlenen "Akademik Hayatının 50. Yılında Bir İlim Ve Fikir Adamı" başlıklı foruma katılmak için Türkiye'ye gelen Rusya-Azerbaycan Vakfı Başkanı Doç. Dr. Oktay Hüseynov ve Türkçe-Rusça Dostluk Grubu Uzmanı Kerimov, BUGİAD İnegöl Şubesi yöneticilerini ziyaret etti.

Türkiye'yi ve İstanbul'u çok sevdiğini ifade eden Oktay Hüseynov, "Türkiye, ABD'de lobi faaliyetlerini güçlendirmelidir. Böyle güçlü bir ülkenin 26 Nisan'da ABD'nin Ermeni soykırımını tanıyıp tanımama hususunda hop oturup hop kalkmasına Azerbaycan devleti olarak anlam veremiyoruz. Rusya'da 1 milyon Azeri var. Bizim Rus meclisinde lobi faaliyetlerimiz çok güçlü. ABD'de Ermeni ve Yahudi lobisi çok güçlü. Barack Hüseyin Obama'nın, Türkiye ziyaretinde, Ermeni sınır kapısının açılmasını gündeme getirmesini,
verilmiş bir söze bağlıyoruz. ABD, 26 Nisan'da Ermeni soykırımını tanıyıp tanımama hususunda Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Bu bir Ermeni oyunudur. Tarihte bunun örnekleri çoktur. Azeri hükümeti, rahmetli Cumhurbaşkanımız Haydar Aliyev'in 'Bir millet, iki devlet' dediği kardeş ülke Türkiye'nin diploması alanında takınacağı tavrı merakla beklemektedir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN AZERBAYCAN'I KÜSTÜRECEĞİNE İNANMIYORUZ"
AK Parti hükümetinin, AB ve ABD'den gelen baskılar neticesinde gerçekleştirmekte olduğu Ermenistan ilişkilerinin, haklı olarak karındaş Azerbaycan'da büyük tepkiyle karşılandığını ifade eden Doç. Dr. Oktay Hüseynov, "Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılacağı söylentileri, Obama'nın Meclis'te yaptığı konuşma ve sonrasında Türk ve Ermeni Dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeler dikkatle takip edilmektedir. Azerbaycan hükümeti, Ermenistan'ın yaptığı haksız eylemlerden ve iddialardan hiç bir şekilde geri adım atmaksızın, gerçekleştirilecek bir eylemi tamamen bir taviz olarak görmekte ve milli çıkarlarımıza aykırı bulmaktadır.

Lakin Ermenistan tüm bunlardan geri adım atmadan, AK Parti hükümetinin sınır kapısını açması, Azerbaycan'ın kesinlikle kabul etmeyeceği bir davranış olur. Başta Azerbaycan Devlet Başkanı İlhan Aliyev olmak üzere Azerbaycan yönetimi, Türkiye'nin Ermenistan ile sınırları açmasına karşı olduğunu, bunun Azerbaycan'ın çıkarlarına uygun olmadığını ve bu durumda Türkiye ile ilişkilerinde bazı
değişiklikler yapabileceklerinin sinyallerini vermektedir. Türkiye'nin diploması kurallarına riayet ederek, kardeş ülke Azerbeycan'ı küstüreceğini zannetmiyorum" dedi.

"TÜRKİYE'NİN İZLEYECEĞİ DİK DURUŞUN ARKASINDAYIZ"
Türkiye'nin bölgede çok önemli rol üstlendiğine işaret eden Türkçe-Rusça Dostluk Grubu Uzmanı Malik Kerimov ise, "Türkiye burada üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bizlerin babaları Kurtuluş Savaşı'nda madalya alan insanlardır. Devlet ve devleti yönetenlerin, bugünden itibaren Azerbaycan'ın yanında, gerçek kardeşliğini göstererek hareket etmesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin, Ermenistan'ın Karabağ üzerindeki oyunlarına en iyi şekilde cevap vereceğine inanıyoruz. Türkiye'nin izleyeceği dik duruşun arkasında her zaman Azerbaycan halkı olacaktır" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 15:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?