3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Türkiye'ye örnek olan arıtma tesisi

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Ziya Güney, gerek evsel gerekse, sanayiden kaynaklanan endüstriyel atık suların oluşturduğu kirliliği önlemede Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi’nin Bursa için çok önemli bir misyon üstlendiğini ayrıca Türkiye’de de örnek bir tesis olduğunu söyledi.

Yeşil Çevre’nin, Deliçay ile Barakfaki arasında yer alan Gürsu Organize Sanayi Bölgesi, (GÜSAB), Kestel Organize Sanayi Bölgesi (KOSAB), Kestel Sanayi Bölgesi, Barakfaki Sanayi Bölgesi ve İsabey sanayi bölgesinin tamamını içine aldığını vurgulayan Ziya Güney, “Bu bölgeler içinde kalan diğer fabrikalar ile Gürsu ve Kestel ilçelerini kapsayan tüm evsel atık sular, Yeşil Çevre’nin kolektör hatlarına bağlıdır. Yani evlerin atıkları da şebeke kanalıyla bize geliyor. Bunun dışında, sadece bize üye olan kuruluşlar ve fabrikalar değil, bölgeyi kapsayan alandaki üye olmayan fabrikaların atıkları bile şebeke kanalıyla Yeşil Çevre Arıtma Tesisine gelip, burada ‘Su Kirliliği Yönetmeliği Tablo 19’ kriterlerine göre arıtıldıktan sonra DSİ drenaj kanalına bırakılıyor” dedi.

Kestel, Barakfaki ve Gürsu’daki 103 fabrikanın atık sularını derelere bırakıldığı haberinin yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını kaydeden Ziya Güney, “Burada sanırım anlattığımız tam anlaşılamamış. Habere konu olan 103 firmayı ‘endüstriyel atık’ bakımından da bize üye olan kuruluş sayısı diye bildirmiştik. Oysa haberde '103 fabrika atık sularını derelere bırakıyor' diye lanse edilmiş. Burada yanlış bir anlaşılma var. Bizim proje alanımız içerisinde hiçbir fabrikanın atık suyu Yeşil Çevre’ye gelmeden, yani arıtılmadan derelere bırakılması mümkün değil. Tüm tesisler kollektör hatları vasıtasıyla sisteme bağlıdır” diye konuştu.

Bugüne kadar arıtılmış atık suyun DSİ’nin uygun görüşü ile drenaj kanalına deşarj ettiklerini ifade eden Ziya Güney, “Yeşil Çevre, bu yönetmelik değişikliği olmadan çok daha önce kurulmuş ve proje başlangıcında Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ‘alt yapı yönetim yetkisi’ almıştır. Daha sonra bizim proje alanımız büyükşehir sınırları içerisinde kalınca, yetki konusunda ilgili bakanlık BUSKİ’yi yetkili görmüştür. Ortada bir sıkıntı var ama bu da bizden kaynaklanmıyor” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 11:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?