3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Tütünde hasat zamanı

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde sulu tarımın yapılamadığı kırsal köylerin geçim kaynağı olan tütünde hasat zamanı başladı.

Mahmudiye köyündeki tütün ekicilerinden Muammer Terzi, Fadli Atik ve Enver Terzi, tütünün çok meşakkatli olduğunu, ancak sulu tarım yapılamadığı için mecburen tütün ektiklerini söyledi. Tütünün dikimden satımına kadar birçok aşamadan geçtiğini belirten Enver Terzi, "Dikildikten sonra çapalanıyor. Daha sonra kırılıyor, iplere dizilip kurutuluyor, denk yapılıyor. Sıcak havalarda tütün yumuşadığı için kırım yapılamıyor. Şafakta tarlaya gidip tütün kırıyoruz. İşçiliği diğer ürünlerden daha zor" dedi.

Bu yıl TEKEL ile hiç kimsenin tütün sözleşmesi yapmadığını dile getiren Muammer Terzi ise, "Geçen yıl tüccar 5.800 YTL'den tütünü alırken, TEKEL 5.250 YTL'den aldı. Bu yıl tüccar fiyatını 7 YTL olarak açıkladı. TEKEL'in fiyatları düşük olduğu için vatandaş tüccarla sözleşme yaptı. Tütün fiyatının en azından 10 YTL olması lazım. Biz hesap yapıyoruz, en ucuz sigaranın kilosu ortalama 100 YTL'ye geliyor. Ancak tütün 7 YTL. Gerçi son yıllarda taban fiyatlarının bir yıl önce açıklanması bizim için avantaj oldu. Eskiden hasat zamanından sonra fiyat verilirdi. Bu bizi sıkıntıya sokuyordu. Şimdi fiyatlar 1 yıl öncesinden belli. İsteyen ekiyor, istemeyen ekmiyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 17:45:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?