2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Tuz odası şifa dağıtacak

TUZ ODASI ŞİFA DAĞITACAK

Avrupa ve Amerika'da yaygın bir biçimde astım, bronşit, egzama, sedef, kronik kulak-burun-boğaz hastalıkları ile uykusuzluk ve stres gibi rahatsızlıkların giderilmesinde alternatif bir tıp yöntemi olarak kullanılan tuz odası terapisi, Bursalıların da dertlerine derman olacak.

Bursa'nın ilk, Türkiye'nin 7. tuz odası Kaplıkaya Mahallesi'nde hizmete açıldı. İşletme sahibi Suat Uylaş, Avrupa'nın birçok ülkesinde tuz odalarının tedavi maksadıyla kullanıldığını belirterek, "Tuzun faydası, çeşitli biyokimyasal, mikrobiyolojik ve bağışıklıkla ilgili araştırmalarla bilimsel olarak ispatlanmıştır. Tuz terapisi, astım hastalarının çoğunun 6 aydan 5 yıla kadar rahatsızlıklarının hafiflemesini sağlıyor" dedi.

Tuz odasının ayrıca stresi azaltıcı etkisi olduğunu söyleyen Uylaş, tuz odasının zemini, tavanı ve duvarları doğal tuzlarla kaplanarak bir mağara ortamı oluşturulduğunu, bunun da insanların üzerinde rahatlatıcı etki sağladığını belirtti. Tuz odasında yüzde 40 ile 50 oranında nem olduğunu, sıcaklığın 20-24 derece arasında tutulduğunu ifade eden Uylaş, "Çocuklar 20 dakika, yetişkinler 40 dakika odada kalıyor. 5 gün üst üste yapılan seansların daha sonra mümkünse ayda 2 defa yapılması tavsiye ediliyor" dedi.

Tuz odasında solunum yoluyla vücuda alınan tuzun yıkıcı bir etkisi olmadığını belirten Uylaş, vücuda alınan tuz miktarının bir çorbada bulunan tuzun 10'da biri kadar olduğunu söyledi. Tuz terapisine tansiyon ve kanser hastalarını risk grubunda oldukları için almadıklarını bildiren Uylaş, tuz odasından herkesin yararlanabilmesi için bir seansın 30 olduğunu ifade etti.

Tuz odasını Bursa'ya getiren şirketin sahibi Nail Baki ise, odada bulunan tuzun 90 mineral içerdiğini, bu yüzden çok faydalı olduğunu anlattı. Baki, tuz odasının en büyük özelliğinin odada bulunan tuzu mikron inceliğinde ortama püskürten makine olduğunu, bu yolla solunan tuzun akciğerlerden geçerek hastayı iyileştirdiğini vurguladı. Özellikle sigara içen kişilerin bu odadan istifade etmesi gerektiğini belirten Baki, odada solunan havanın akciğerleri temizleyici etkisi olduğunu kaydetti.

Açılışa katılan AK Parti Bursa milletvekili Hayati Çakmak ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, tuz terapisi gördü. Keskin, işletme sahibi Uylaş'ı tebrik ederek insanlara şifa dağıtacak bir mekanın Bursa'ya kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2011 Cumartesi 13:41:02
Güncelleme :29 Ocak 2011 Cumartesi 16:10:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?