8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Üç mükelleften biri vergisini ödemiyor

Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, ağustos ayı sonu itibarıyla Bursa'da tahakkuk eden toplam verginin yüzde 35'e yakınının tahsil edilemediğini belirtirken, borçların taksitlendirilerek ödenmesi kolaylığından ise beklenen seviyede yararlanılmadığını söyledi.


Basın mensuplarıyla bir araya gelen Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, zor durumda olan ve borçlarını zamanında ödeyemeyen mükellefler için borçlarını taksitle ödeme kolaylığı sağlandığını hatırlattı. 1 Eylül tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ve devlete ait olup Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerince takip ve tahsil edilen tüm alacakların tecil ve taksitlendirileceğini ifade eden İbrahim Saydam, tebliğ ile mükelleflere ilk taksit aralık ayından başlamak ve eşit taksitler
halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanındığını söyledi. Saydam, tecil edilecek borçlara yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacağını dile getirdi. Bu uygulamadan yararlanacak olan mükelleflerin 28 Kasım gününe kadar bağlı oldukları vergi dairelerine yazılı olarak müracaat etmeleri gerektiğini kaydeden Saydam, tecil kapsamına alınacak borçların toplamı 50 bin YTL'ye kadar olan mükelleflerden teminat istenmeyeceğini vurguladı. Bu tutarı aşan mükelleflerde ise 50 bin YTL hariç aşan kısmın yarısı oranında teminat aranılacağını açıklayan Saydam, "19 Kasım itibarıyla 16 bin 47 mükellef bu uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulundu. Ancak sisteme 14 bin 657 mükellef girmiştir. Sisteme giren mükelleflerin toplam 120 milyon 997 bin 593 YTL borcu taksitlendirilmiştir. Bu rakam, toplam taksitlendirilebilecek borçların ortalama yüzde 10'u kadardır. Tabii ki bu rakam çok düşük. Ancak Bursa'daki borçların bir kısmı tahsili zor borçlar. Ortada muhatabınız olmayan borçlar da bulunuyor. Ancak bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin son günlerde artmasını bekliyoruz" dedi.


Bursa'daki vergi oranları hakkında da bilgi veren Saydam, "Ağustos ayı itibarıyla Bursa'da tahakkuk eden vergi 4 milyar 99 milyon 783 bin YTL'dir. Bunun 2 milyar 655 milyon 747 bin YTL'si tahsil edildi ancak 1 milyar 444 milyon 350 bin YTL'si tahsil edilemedi. Tabii ki bunlara geçmiş yıllardan kalan borçlar da dahil" diye konuştu.
Konut ve dükkan kiralarında ödeme ve tahsilatların bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmasına da temas eden Saydam, 1 Kasım itibarıyla her bir mesken için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenler ve iş yerini kiraya verenler ile kiracıların tahsilat ve ödemelerini banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi gerektiğini söyledi. Buna uymayan birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı için bin 490 YTL'den, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit
usulde tespit edilenler için 680 YTL'den, bunlar dışındakiler için ise 320 YTL'den az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 5 tutarında ceza kesileceğini hatırlattı.
500 YTL'nin altındaki kira geliri, mahkeme ve icra yoluyla tahsil edilen konut ve iş yeri kira gelirleri, ayni olarak yapılan kira ödemelerinin tebliğle getirilen mecburiyete dahil olmadığını söyleyen Saydam, kira geliri yüksek olabilecek yerlerde ekiplerin denetimlerini yıl boyunca sürdürdüğünü kaydetti.


Hekimlerin artık muayenehanelerinde POS makinesi bulundurmalarının şart olduğunu hatırlatan Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, buna uymayanlara özel usulsüzlükten bin 490 YTL ceza kesileceğini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 23:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?