6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Üftade Tekkesi restore ediliyor

ÜFTADE TEKKESİ RESTORE EDİLİYOR

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi mirasın kalkındırılması ve kentin değerlerinin günyüzüne çıkarılması projelerine bir yenisini daha ekleyerek, Molla Fenari Mahallesi'ndeki Üftade Tekkesi'nin restorasyon çalışmalarına başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı'nın kurulduğu bir şehir olan Bursa'da medeniyetin doğduğunu belirterek, "Bursa, bir tarih şehri ve ruhaniyeti olan kimlikli bir kenttir. Manevi değerleriyle gözde şehirlerden biri olan Bursa, inanç turizmiyle de ilgi çekmektedir" dedi.

Bursa'daki birçok tarihi yapının zamanla yıprandığını hatırlatan Başkan Altepe, kentin gerçek kimliğini gün yüzüne çıkaracak tarihi mirası koruma projelerine, ilçe belediyelerinin de işbirliğiyle devam edeceklerini bildirerek, "Bursa'yı yaşayan canlı bir müze kent haline getirerek marka olacağız" dedi.

Üftade Tekkesi'nin restorasyon çalışmalarını Öztimurlar İnşaat tarafından yapıldığını söyleyen Başkan Altepe, restorasyon çalışmalarının çevre düzenlemesiyle birlikte 2010 yılı sonunda tamamlamayı planladıklarını anlattı.

Tekkenin tarihi hakkında bilgi veren Başkan Altepe, "Üftade Mehmed Muhiddin tarafından 16. yüzyılın sonlarına doğru yaptırılan cami ve tekke orijinal şekli ile günümüze gelememiştir. Toplam 2 bin 500 metrekarelik alana yayılan yapıda, zemin ve 1. kattan oluşan 630 metrekarelik tekke bölümü ile 135 metrekareden oluşan cami ve semahane bulunmaktadır. Tekke bölümünde çok amaçlı salon, arşiv, çilehane, külhan, sofa, hamam, mutfak, soğukluk ve 9 adet oda bulunmaktadır. Cami bölümünde ise cami ve semahane bulunmaktadır. Semahane günümüzde son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Semahanenin kuzeyinde bulunması gereken selamlık günümüze gelememiştir. Çilehane, iki katlı, kare planlı ve ahşap tavanlı basit bir yapıdır. Çilehane içinde Üftade'nin çok sayıda özel eşyası ile sema için kullanılan defler bulunmaktadır. Cami 1975 yılında vakıflar genel müdürlüğü tarafından onarıma tabi tutulmuş kuzeye bakan duvarların bir kısmı tuğlayla yenilenmiştir. Mescid pencereleri eski yapısından kalan en orijinal kısımdır" şeklinde konuştu.

 

SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA FAALİYET GÖSTERECEK

 

Vakıflar Müdürlüğü mülkiyetinde olan yapının restorasyonu için önceki yıllarda cami derneğinin Osmangazi Belediyesi'nin de desteğiyle girişimde bulunduğunu ancak çeşitli sebeplerden ötürü kısmi olarak başlatılan bu çalışmanın tamamlanamadığını hatırlatan Altepe, "2009 yılında girişimlerimiz sonucu yapının Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi gerçekleşmiştir. Bu süreçten sonra Anıtlar Kurulu projesine uygun olarak uygulama ihalesine çıkılmıştır. Proje çerçevesinde tekke ve mescit başta olmak üzere müştemilat yapılarıyla birlikte restorasyon çalışması gerçekleştirilecek, bahçesi yeniden düzenlenecektir" diye konuştu.

Başkan Altepe, inanç turizmi açısından Bursa'nın en önde gelen mekanları arasında bulunan ve Aziz Mahmud Hüdai gibi önemli sufilerin yetiştiği yapının bütünüyle sosyal ve kültürel anlamda işlev göreceğini sözlerine ekledi. Başkan Altepe, resyorasyon çalışmaları kapsamında, "Mekanda Üftade Hazretleri'nin restorasyona tabi tutulacak olan özel eşyaları ve tekke malzemelerinin sergileneceği bir müze bölümünün de yer oluşturulmasını hedefliyoruz" dedi.

 

"BURSA KONGRE NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ"

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da tarihi mirasa

yönelik çalışmalarla ciddi mesafe kat eden Bursa'nın turizm kimliğiyle de öne çıktığını ifade ederek, "Bursa, bugüne kadar sanayi ile geldiği noktada, hizmet ve turizm sektörüyle yeni bir yola girdi. Bu yolda tarihi yapılarla ilgili yatırımlar büyük önem taşıyor. Aynı zamanda faaliyetlerine başlayan Atatürk Kongre Kültür Merkezi de kentin kongre noktasında önemli bir merkez olduğunu gösteriyor" dedi.

Tarihi mirasla ilgili çalışmalar kapsamında inanç turizminin önemini yineleyen Dündar, "Üftade Tekkesi restorasyonu önemli bir yatırımdır. Bizler, tarihi ve manevi yönde ışık tutan eserleri ortaya çıkarıyoruz. Bu kapsamda Bursa'nın bu yapıları içinde barındıran mahalleleri ve semtleri de olması gerektiği şekilde düzenlenecektir" diye konuştu. Dündar, ilçedeki değerlerin öne çıkarılması noktasında emeğinden dolayı Başkan Altepe'yi tebrik etti.

 

MUHTARLARDAN BAŞKANLARA TEŞEKKÜR

 

Molla Fenari Mahallesi Muhtarı Şaban Çiçek ise Başkan Altepe'ye teşekkür ederek, "Bu bir başlangıç. Mahallemizin çok sorunu var. Başkanlarımızdan diğer sorunların çözümüyle ilgili de destek istiyoruz" dedi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar'ın yanı sıra bürokratlar, partililer ve çok sayıda vatandaş da törene katıldı.

ÜFTADE TEKKESİ RESTORE EDİLİYOR
ÜFTADE TEKKESİ RESTORE EDİLİYOR
ÜFTADE TEKKESİ RESTORE EDİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 15:54:00
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 22:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?