3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ulucami minberi ilgi odağı

Bursa'nın tarihi sembollerinden Ulucamii'de, hiç çivi kullanılmadan 6 bin 666 parçanın birbirine geçmesiyle yapılan minbere ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor.

Ulucamii'de daha önce 2006 yılında Ticaret ve Sanayi Odası'nın sponsorluğunda başlatılan yenileme çalışmalarının ardından ilk günkü görünümüne kavuşan minber, ziyaretçilerin akınına uğruyor. Çalışma yapılan kısımlarda ilk günkü orijinalliğine yakın şekilde tertemiz olan ahşap, görenleri hayrete düşürüyor.

Şimşir ve ceviz ağaçlarından yapılan minberde dünyanın son asırda tespit edilen güneş sistemi gezegenlerinin motifleri de yer alıyor. Dünyada özel olarak etrafında döndüğü gösterilen ay ile birlikte nakşedilmiş olan minberde, Dünyanın döndüğünü söyleyen ve engizisyon mahkemesinde bu iddiası geri aldırılan Galilo'dan tam 230 yıl önce yapıldığı bildirildi. Türkler'in astronomi ilminde ne kadar ileride olduklarını ispatlayan bir belge durumunda olan minberin, eşsiz güzellikteki motifleri ve güneş sistemini anlatan tasarımının gelecek nesillere kaynak olabilecek.

Ayrıca dünyada bir eşi bulunmayan minberi gören yerli ve yabancı turirstler, tarihi dokunun bol bol fotoğrafını çekiyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2009 Pazar 12:25:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?