1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Ulucami minberi ilk haline dönüyor

Bursa'nın tarihi sembollerinden Ulucami'de Ticaret ve Sanayi Odası'nın sponsorluğunda başlatılan minber yenileme çalışmaları, büyük bir titizlikle ilerliyor. Ahşap temizleme konusunda uzman bir ekip, günde 10 saat boyunca minber üzerindeki motifleri temizliyor. Önce, çözücü vasıtası ile kabaran vernikler ince ince sıyrılıp, ahşapların üzeri temizleniyor. Çalışma yapılan kısımlarda ilk günkü orjinalliğine yakın şekilde tertemiz olan ahşap, görenleri hayrete düşürüyor.
 
Üst üste bilinmeden atılan verniklerle motiflerin figürleri bile belirsiz hale gelirken, temizlik çalışmasının 2 ay içinde bitirilmesi planlanıyor. Yapılan temizlemeden sonra, minbere kurtların yememesi için özel bir ilaç zerk edilecek. Yine kurulun kararı ile, temizleme ve ilaçlama çalışmalarından sonra, gobalak denilen özel bir tabii parlatıcı vurulacak. Gobalak, Hindistan'da bir böceğin ağaçlara bıraktığı özel madde ile yapılıyor. Tamamen tabii malzeme olan gobalak cilası ile minberin kendi orjinal rengi de gözükecek. Bu arada, daha önce abonoz ağacı olduğu belirtilen minberin şimşir ve ceviz ağaçlarından yapıldığı da anlaşıldı. Bu arada, minbere vurulan verniklerin 'kurtların girmesini engelleyerek' kısa sürede çürümeyi engellediği anlaşıldı.

Molla Fenari Hazretleri'nin tarifi ile dünyanın son asırda tespit edilen güneş sistemi gezegenlerinin motiflendiği minberde, dünya da özel olarak etrafında döndüğü gösterilen ay ile birlikte nakşedilmiş halde. Dünyanın döndüğünü söyleyen ve engizisyon mahkemesinde bu iddiası geri aldırılan Galilo'dan tam 230 yıl önce yapılan minber, Türkler'in astronomi ilminde ne kadar ileride olduklarını ispatlayan bir belge durumunda bulunuyor. Üzerinden kemik kakmalarda temizleme çalışması ile ortaya çıkan minberin eşsiz güzellikteki motifleri ve güneş sistemini anlatan tasarımının gelecek nesillere bırakılması için tezyini (süsleme) rolevisi de yapılacak.
 
Bu arada ibadete kapatılan mihrap bölgesindeki eski boyaların temizlenmesi çalışmaları da minber temizliği ile birlikte yürütülüyor. Duvarlarda bilinçsizce yapılan plastik boyaları havalı sistemle temizleyen ustalar, Ulucami'nin iç duvarlarının nefes alması için yine su bazlı boya ile çalışma yapacak. Ayrıca yılların verdiği is ile orjinal renklerini kaybeden duvardaki hatların yeni ortaya çıkarılan sistem ile temizlenebilmesi için örnek çalışma yapıldı. Kültür Bakanlığı Konservasyon Merkezi uzmanları ile Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyelerinin incelemesinden sonra, bu sistem ile duvardaki orjinal hat yazıları da hiçbir şekilde etkilenmeden daha temiz hale getirilebilecek. Büyük titizlik ve fedakarlıkla yürütülen çalışmalar uzun zaman alırken, 2-3 aylık süre sonunda minberin olduğu bölgenin ibadete açılması planlanıyor. Çalışmalar her kubbede bölüm bölüm devam edecek. Ancak minberin temizlendikten sonra göz kamaştıracak hali, bütün sıkıntıları unutturacak. Ayrıca dünyada bir eşi bulunmayan minberin daha rahat görülebilmesi için yeniden, tarihi mekana uygun bir ışıklandırma projesi hazırlanacak.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2006 Pazar 12:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?