4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Ulucamii kitabı tanıtıldı

Bursa Ulucamii'ni tüm yönüyle ele alan kitap Vakıf Haftası münasebetiyle düzenlenen panelde tanıltıldı.

Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Ulu Camii Bursa'nın kalbi' konulu panelde, Ulucamii kitabı kamu oyuna tanıtıldı. Yoğun ilgi gösterilen panelde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hicabi Gülgen, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Asım Yediyıldız, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu ve Mimar Semih İrteş konuşmacı olarak katıldı.

Oturum Başkanlığı'nı yapan Prof. Dr. Bilal Kemikli, Bursa'daki tarihi eserler ve Ulucamii'nin önemine değinerek, "Bir şehri tarihi yapan kültürel, tarihi ve mimari eserleridir. Kültürel hayat, el sanatları ve en önemlisi de destanları tarihi şehirlerin en önemli özellikleridir. Daha da önemlisi büyük mezarları ve şahsiyetleri olan şehirler tarihi şehirlerdir. Bursa büyük ve tarihi bir şehirdir. Bursa'nın büyük mezarları ve şahsiyetler var. Bunlar da Bursa'nın büyük olmasını kılan temel özelliklerdir. İnsanlar gibi zamanla tarihi eserlerde değişiyor. Tarihi şehirlerinde insanlar gibi tedaviye ihtiyacı var. Bursa'yı tedavi etmek için hepimize önemli görevler düşüyor. Bugün şehirler kayboluyor. Bursa bu kaybolan şehirlerin başında geliyor. Bu kayıpların bilim adamları ve bizler tarafından ortaya çıkarılması gerekiyor" dedi.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hicabi Gülgen ise Ulucami'nin müze özelliği hakkında katılanlara bilgi verdi. Ulucami'deki yazı sanatını anlamak için Kuran-ı anlamak gerektiğini ifade eden Gülgen, "İslam sanatı kuran üzerine kurulan bir sanattır. Onun tüm felsefesi ve düşüncesi kuranın nurunda yatar. O nuru anlamadan bilmeden Ulucami'deki yazıları anlayamayız. Ulucami secdelerle anlam kazanabilen bir mekandır. Hat sanatını ve İslam sanatının ruhunu bilmeden Ulucami'yi anlatanlar önce kendi haddini bilmeleri gerekiyor. O dönemde Batı ve Avrupa'da resim ve heykel rönesansı yaşandı. Bizde de kuran temeli üzerine kurulan bir İslam sanatı üzerine bir rönesans dönemi oluştu. Kimse İslam sanatının üzerine geçememiştir. Osmanlı yazı sanatında olduğu gibi mimaride de adım adım, deneye deneye, en parlak dönemini bulmuş bir sanattır. Diğer medeniyletlerde bunun bir benzerini göremimizin imkanı yoktur" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Asım Yediyıldız da Bursa'nın şekillenmesinde Ulucami'nin büyük misyon üstlendiğini ve bu görevi hala koruduğunu kaydetti.
Panelde Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu Ulucami'nin Bursa'daki yeri ve Mimar Semih İrteş ise yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların sonunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü panele katılanlara gecenin anısına birer plaket verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 18:31:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?