4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Ulucami'nin halıları yenilendi

ULUCAMİ'NİN HALILARI YENİLENDİ

Bursa'nın sembollerinden olan tarihi Ulucami'nin içinin restore edilmesinin ardından eskiyen akrilik halılar da değiştirildi.

İstanbul'da yaşayan hayırsever iş adamı Turgut Gencal, caminin 3 bin metrekarelik zemini için Manisa'nın Demirci ilçesinde özel tasarım halılar dokuttu. Yün halılar 8 günlük bir çalışmayla dev mabedin zeminine serildi. Ayrıca ilk 5 saftaki halıların altına cemaatin ayaklarının üşümemesi için resistans döşendi.

Ulucami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Aydın, yün halıların uzun ömürlü olması için altlarına Güney Kore'den ithal edilen özel şilteler yerleştirildiğini belirterek, "Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın sponsorluğunda yapılan iç mekan restorasyonu, nakkaş Semih İrteş'in ekibi tarafından başarı ile gerçekleştirildi. Merhum iş adamı Şükrü Şankaya'nın yaptırdığı akrilik halılar 15 yılı aşkın süredir kullanılıyordu. Eskiyen bu halılar müftülüğümüzce ihtiyacı olan 20 camiye gönderildi. Ulucami için özel tasarlanan yüzde 100 yün halılarla tarihi mabet sıcak bir görünüme kavuştu. İstanbul'dan bu işe talip olan hayırsever iş adamı Turgut Gencal'a Bursa halkı adına teşekkür ediyoruz. Ayrıca Almanya'dan getirilen özel rezistanslı ısıtıcılar kıble tarafındaki ilk 5 safın durduğu kısımda halıların altına serildi. Zaman otomatiği ile kendisi devreye giren ve son derece güvenli olan bu ısıtıcılar ile cemaat üşümeyecek. Sabah namazında 1 saat, diğer vakitlerde ise yarım saat ilk 5 safın tabanı sıcak tutuluyor. Bu tarihi camide cemaatimizin rahat ibadet etmesine imkan sağlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de doğu ve kuzey tarafındaki avlunun düzenlenmesi işini üstlendi. Müteahhit ile anlaşma yapan belediye, önümüzdeki günlerde çalışmaları başlatacak. Musalla taşının olduğu bölümdeki zemin taşları cuma ve bayram günleri dışarıda namaz kılan cemaatimizi rahatsız etmeyecek tarzda düzenlenecek. Bütün cami avlusuna zemin tuğlası gibi özel imalat taşlar döşenecek. Abdest alınan dışarıdaki iki büyük şadırvanın üzeri, tarihi fotoğraflarda görüldüğü gibi ahşap açık kubbe ile örtülüp yağmurdan muhafazalı hale getirilecek. Ayrıca yine doğu tarafta abdest alınan sıra çeşmelerin üzeri de yağışlı havalarda cemaatimizin ıslanmaması için ahşap bir sundurma ile kapatılacak. Bahçe düzenlemesi sonrasında caminin dış cephesi de özel yöntemlerle temizlenip, tarihi mabet ilk yapıldığı günkü orijinalliği ile Bursa'mızın hizmetinde olacak" diye konuştu.

Bu arada cemaat, büyükşehirin yaptığı düzenleme sırasında dışarıda abdest alınan musluklardan ılık su akmasını temin edecek bir sistem de yapılmasını istiyor. Ulucami'nin iç mekanında sanat şaheseri hatların daha iyi görünmesini sağlayacak özel bir ışıklandırma planı için de bu sahada yetkili firmalarla temasa başlanırken, bu konuda orijinal el yapımı lambalar ve ışıklandırma sistemi için sponsor olmak isteyenlerin dernek yönetimi ile temasa geçebilecekleri bildirildi.

ULUCAMİ'NİN HALILARI YENİLENDİ
ULUCAMİ'NİN HALILARI YENİLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2009 Pazar 11:05:04
Güncelleme :20 Aralık 2009 Pazar 11:20:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?