4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Uludağ Davos olmayacak!

ULUDAĞ DAVOS DEĞİL ZERMATT OLACAK

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Uludağ'a model olarak sunulan Davos'un dünyaca önemli ekonomik ve siyasi buluşmalara ev sahipliği yaptığını, ancak bitki örtüsü ve yapılaşma anlamında iyi bir örnek olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Uludağ'ın yeniden planlaması yönündeki talimatının ardından harekete geçen bakanlıklar ve Bursa'daki devlet idarecileri, konuya yönelik ciddi mesai harcıyor. Bursa Valiliği'nde düzenlenen toplantıların yanı sıra ikili görüşmelerle sivil toplum kuruluşlarıyla Uludağ'daki tesis işletmecilerinin desteğini almayı başaran Vali Şahabettin Harput, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte İsviçre'nin dünyaca ünlü kayak merkezleri Davos, Zermatt, Verbier, Crans Montana ve St. Moritz'e düzenlenen geziye katıldı.

Vali Şahabettin Harput, Alplerdeki kayak merkezlerinin her şeyden önce planlı ve yılın 12 ayı turistik faaliyetlere açık olduğunu belirtiyor. Uludağ'ın da bu doğrultuda ele alınması gerektiğini vurgulayan Vali Harput, "Beyaz cennet, yeni bir planlama ile çağdaş bir kimlik kazanmalı ve meselenin 2 boyutu var. Birincisi Uludağ'daki mevcut kış turizmi merkezinin daha standart, daha işler, sorunları daha az, fonksiyonu daha fazla hale getirilmesini sağlamak, yani her anlamda modernleştirmek. İkincisi ise Uludağ'dan istifade alanımızı ve süresini geliştirmek" dedi.

Uludağ'a model olarak sunulan Davos'un dünyaca önemli ekonomik ve siyasi buluşmalara ev sahipliği yapması sayesinde bu kadar meşhur olduğunu hatırlatan Vali Harput, "Davos, çok önemli bir yer olmasına rağmen gördük ki bizim için çok önemli hayat merkezi, örnek model değildir. Aslında Davos'un gerek mevkii, gerekse orman örtüsü itibariyle çok önemli bir zenginliği yok. Davos'un önemi nereden geliyor? Davos'ta önemli işler yapılıyor. Önemli insanlar gidiyor, dünya patronları gidiyor. Davos'u bu önemli yapıyorlar. Bizim Davos'tan sonra dolaştığımız diğer yerler çok daha organize, çok daha düzenli, çok daha estetik. Ayrıca doğal güzellik açısından daha iyi yerlerin de olabildiğini gördük. Gördüğümüz doğal güzelliğin yanı sıra bizim orada hoşumuza giden, plansız, programsız, disiplinsiz hiç bir şeyin olmaması. Her şeyi belli bir fonksiyonu hedef alarak amaçlamış ve o fonksiyonun gerçekleşmesi için de ciddi bir plan yapmış ve o planı da eksiksiz uygulamışlar. Orada sorumluluk var. Gittiğiniz her bölgede sizi rahatsız eden hiç bir şey göremiyorsunuz. O kadar temiz o kadar düzenli ki her taraf bir çiçek bahçesini andırıyor. Bunlar sadece kamunun emir ve yasaklarıyla uygulanan şeyler değil. Orada hem kamu, hem de özel kuruluşlar temel ilkelerde mutlak bir mutabakat sağlamışlar ve bu mutabakata tam riayet etmişler. Haliyle de başarılı olmuşlar. Tıpkı benim çok beğendiğim Zurich'teki Zermatt Kayak Merkezi ile Sion kentinin kuzey doğusundaki Crans Montana Kayak Merkezi gibi. Sanıyorum bu iki kayak merkezindeki disiplini Uludağ için uygulayacağız" diye konuştu.

Harput, Avrupa ülkelerinin kayaktan ciddi bir kazanç kapısı elde etmişken, doğal dokusunun yanı sıra antik çağ efsanelerine ev sahipliği yapan Uludağ'ın hala ulaşım, otopark, tuvalet ve diğer altyapı sorunlarının çözüme kavuşturamamasının büyük sıkıntı verdiğini vurguladı..

Uludağ'ın Avrupa'daki benzerleri gibi bir sisteme kavuşturulmasının şart olduğuna işaret eden Harput, "Her başlıkta Uludağ'da büyük bir kargaşa ve dağınıklık var. Süratle bu yapıyı dağıtacağız ve Uludağ'ı daha geniş bir alanda planlayacağız. Alaçam'dan Kocayayla'ya, Kadıyayla'dan Kirazlıyaya, Sarıalan'a bölgeyi bir bütün olarak hem kış, hem yaz turizmine hizmet verecek şekilde projelendireceğiz. Biz bunu hedefliyoruz. Büyük Uludağ Projesi budur. Bu projenin ilk adımı atılmış ve şu an Orman Bakanlığı'nın yapmakta olduğu Büyük Uludağ Projesi'nde örneğin Alaçam bölgesi plan dahiline girmiştir. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Avrupa'nın en güzel kayak merkezleri ortada… Oralardaki planlı, disiplinli ve düzenli uygulamanın bir örneğini bizim bölgemizde gerçekleştirmemiz fevkalade mümkün" şeklinde konuştu.

Bu konudaki kararlılığını dile getiren Vali Harput şunları söyledi:

"Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik ve ben Bursa Valisi olarak önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenleyeceğiz. Uludağ ile alakalı neler yapılabileceğini konuşacağız ve vizyonla ilgili bir yol haritası çıkaracağız. Ondan sonrasını da inşallah büyük bir kararlılıkla uygulayacağız."

ULUDAĞ DAVOS DEĞİL ZERMATT OLACAK
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 09:48:00
Güncelleme :18 Ekim 2009 Pazar 11:45:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?