2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Uludağ eteklerinde su gerginliği

Küresel ısınma yüzünden ortaya çıkan kuraklık, su için komşu iki köyü karşı karşıya getirdi. Osmangazi'nin Güneybayır köyüne su almak için Bağlı köyü sınırlarında çalışan BUSKİ ekiplerine köylüler, su kaynakları alındığı gerekçesiyle müdahelede bulundu. Çok sayıda Bağlı köyü sakininin iş makinalarının çalışmasını engellemek istemesi üzerine jandarma ekipleri bölgeye sevk edilerek çalışma sürdürüldü. 

Üç aydır su kesintileri ile boğuşan Kirazlı'nın Soğukpınar beldesine bağlı Bağlı köyü sakinleri, su kaynaklarının Güneybayır köyüne aktarıldığını görünce ayaklandı. Su kaynaklarını paylaşmak zorunda bırakıldıklarını dile getiren köylüler, BUSKİ'yi suçladılar. Yaklaşık yedi yıl önce Kirazlı Belediyesi'ne ait suyun ihalesinin yapılarak Güneybayır Köyü'ne aktarımının planlandığını, bunun üzerine de Güneypınar Köyü'nde yaşayan halkın, köy muhtarıyla birlikte mahkemeye başvurarak, projenin iptalini talep ettiğini, ancak davanın Bağlı köyünün aleyhine sonuçlandığını söyleyen Bağlı Köyü Muhtarı Kemal Taşpınar, "Kendi depomuzda bulunan mevcut suyumuzu vermek istemiyoruz. Güneypınar'ın su sıkıntısını çözmek için beş, altı köy bir araya gelmeli. Yalnızca bir köye yüklenilmesi büyük haksızlık. Su sıkıntısını gidermek için Nilüfer Barajı'ndan yararlanılabilir, sondaj çalışması yapılabilir" dedi. 

BUSKİ İçme Suyu Daire Başkanlığı ile Güneypınar Köyü'ne aktarılmak istenen su için abonelik işlemlerinin başlatıldığını belirten Muhtar Kemal Taşpınar, su sayaçlarının dahi takıldığını ancak su olmadığı için halen su bağlantısı oluşturulamadığını belirtti. 

Bağlı Köyü'nde yaşanan nüfus artışı ve kuraklık nedeniyle kişi başına yalnızca 12 litre su düştüğünü belirten Kirazlı Belediye Başkanı Halil Döner ise, üç aydır 12 saatlik su kesintilerine gitmek zorunda kaldıklarını, mahkeme kararlarına saygılı olduklarını, ancak vatandaşların da mağdur edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Soğukpınar'a inceleme üzerine gelen BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ve İçme Suyu Daire Başkanı Nejat Yardımcı, mahkeme kararlarına uyarak, devletin ve kanunların üstünlüğünün kabul edilmesi gerektiğini vurguladılar. 

İki köy arasında herhangi bir gerginlik yaşanmaması için olay yerine çok sayıda Jandarma Robocop ekibi sevk edildi. Çalışmalar Bağlı köylülerinin dağılmamasına rağmen jandarma nezaretinde sürdürüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 18:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ömür kolay IP: 88.246.39.xxx Tarih : 7.10.2007 00:27:04

malesef bu konuda devlet bürokratik tavrınısürdürmekte araştırmadan iş yaptırmakta bağlı köyü su zengini değildir ve malesef kendi suyu sadece kendine yetmektedir güneybayır köyünün bu konuda ısrarcı iyi niyet sınırlarını zorlamaktadır senelerdir komşu olarak yaşadığı bağlı köyüne bu konuda diyalog kurup anlaşarak anlaşma yerine devlete başvurup mahkeme kararıyla bu halletmey çalışması hoş değil kirazlı köyü de belediye olmasına rağmen malesef hala köy ve kirazlı köyü olarakta senelerce kirazlı çeşme suyunu kavga gürültü müşterek kullanma konusunda bağlı köyünü razı etmek zorunda kalmıştır kirazlı belediye başkanı çok istiyorsa kirazlı çeşme suyunu güneybayır köyüne versin aynı şekilde soğukpınar köyüde malesef bağlı köyünün suyuna saldırmaktadır ve karacakaya menkiinde bağlı köyü sınırlarında olan suyu illegal yollarla ele geçirmeye çalışmaktadır yani bağlı köyü nün suları dört bir yandan kurutulmak istenmektedir ve bağlı köyüne haksızlık edilmektedir saygıyla belirtirim ömür kolay