3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Uludağ kestanesi kanseri yendi

ULUDAĞ KESTANESİ KANSERİ YENMEYE BAŞLADI

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan, Bursa'da Uludağ kestanesinin kanseri kendi kendine yenmeye başladığını belirterek, artık kötü günlerin geride kaldığını söyledi.

Yıldırım Kent Konseyi tarafından organize edilen 'kestane yetiştiriciliğindeki son gelişmeler' isimli panel ile üreticiler bilgilendirilirken, sıkıntılar masaya yatırıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan, "Avrupa kestane kongresine katıldık ve orada kansere dayanıklı kestane çeşitleri kullanarak bahçe kurmaya başladıklarını gördük. Son 20 yılda dünyadaki trend budur. Bizde bu yolu izleyebiliriz veya yaşlanan bölgeleri gençleştirme yoluna girdebilirz. Ama burada en önemli konu kanserden ayrı temiz kalemler kullanılması gerekir. Kanserden arındırılmış bölgelerimiz var. Bazı yerler ise kanseri kendi kendine yendi. Biyolojik denge kuruldu. Buna en iyi örnek Karacabey Kurşunlu köyüdür. Artık tehlike yavaş yavaş geçmeye başladı. Bursa kestanede kötü günleri atlattı ve daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılıyor" dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise kestanenin Bursa için önemine dikkat çekerek, kestane yetiştirilmesi ve pazar payının arttırılmasında kaliteli üretimin önemine dikkat çekti. Harput, “Kestane Bursa ile bütünleşmiş bir lezzetdir. Kestane yetiştiriciliğini arttırmak, yapılan üretimin kalitesini arttırmak ve Bursa’yı dünya çapında duyurmak için kestane önemli bir üründür. Bugün bu paneli düzenleyerek bu konuda ki hassasiyetimizi bir kez daha göstermiş oluyoruz. Bu konuda herkes taşın altına elini koymalı ve gereken özverili çalışmayı göstermelidir” diye kaydetti.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, "Bursa Türkiye'nin sayılı kentlerinden birisidir. Bursa'da her alanda olduğu gibi tarımda da sembolleri vardır. Yıllar geçtikçe sembol ürünlerimizle alakalı sıkıntılar çıkmaya başladı. Bu sembolleri yaşatmak için hepimize görev düşmektedir. Bu toplantılar bu anlamda çok önemli. Yıldırım Belediyesi olarak sembolleri yaşatmak için biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Kestane yetiştiriciliğinde yeni yöntemleri ve yapılan çalışmaları izlemeliyiz. Bu çalışmalar bu toplantıda masaya yatırılacak. Üreticilerimiz bilgilendirilecek. Kestane ile ilgili meseleleri çözmek için gereken adımları atarak yeniden potansiyeli değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

Yıldırım Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Mehmet İnkaya ise, "Dünya çapında kestane üretiminde nelerin yapıldığı burada masaya yatırılacak ve üreticiler bilgilendirilecek. Üreticiler yalnız değil ve sıkıntıları birlikte göğüsleyeceğiz. Kestane bursa'nın önemli bir semboludür. Yıllarca kestane ekmek kapımız oldu ama son yıllarda üretim düştü. Kestaneyi bugüne kadar orman ürünü zannettik. Ama artık dünyada kestane bahçeleri oluşturuluyor" diye konuştu.

Panelde kestanede yaşanan sıkıntılar ve izlenmesi gereken yollar çeşitli konu başlıkları altında ele alınarak katılımcılar bilgilendirildi.

ULUDAĞ KESTANESİ KANSERİ YENMEYE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 16:58:02
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 23:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?