4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Uludağ Köknarları tehdit altında

Türkiye'de kış turizminin merkezi ve yaz aylarında ise Arapların gözde mekanı olan Uludağ yeni bir tehdit ile karşı karşıya.

Oteller bölgesinin civarında Çobankaya ve Sarı alan mevkilerinde son 2 yılda artarak görülmeye başlayan Köknar yanıkları vatandaşları endişelendiriyor.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nin akademik araştırma başlattığı Uludağ köknarı yanığı ile nasıl mücedele edeceği de tartışılıyor. Zararlı böceğin sert ana kabuğun içine sızarak, ağacın öz suyunu emmesiyle ortaya çıktığı tahmen edilen köknar yanıklarına her yıl yüzlercesi ekleniyor.

Softaboğan vadisinde yüzlerce kurumuş senaver bulunduğunu belirten Çobankaya kampı sakinleri, "İlk defa 3 yıl önce gördüğümüz ovadaki ateş yanığı hastalığına benzer ani kurumalar burada yüzlerce ağacı bitirdi. Milli Park yetkilileri, ilk defa ortaya çıkan bu hastalıkla nasıl mücadele edileceğini tam olarak bilmiyorlar. Bu hastalığın çok daha geniş alanlarda etkisini göstermemesi için tedbir alınması gerekiyor. Şu anda yüzde 1 ve 2 olan hastalık, tedbir alınmazsa, bu bölgeyi yeşillendiren senaver ormanlarının tamamen kurumasına sebep olacak. Çünkü geçen yıl görülen hastalıklı ağaç bir yıl sonra yanındaki ağaçlara da aynı hastalığı bulaştırıyor" dediler.

Diğer taraftan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise ilk etapta tamamen kuruyup iskelet halinde duran ağaçları kesmeyi planlıyorlar. Piknik zararlılarının yol açtığı yanık hastalığı ile ilgili bir bütçe ve planlama oluşturulması halinde karıncalar yardımıyla biyolojik mücadele yapılması da gündemde bulunuyor. Uludağ Milli Park Müdürlüğü'ne müracaat eden Orman Müdürlüğü yetkilileri, gerekli izin verilmesi halinde vatandaşların yoğun olarak bulundukları bölgelerde temizlik çalışmasına sonbahar ayında başlayacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 13:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?