2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Uludağ milli parkında çöp rezaleti

Bursa'nın en önemli içme suyu havzası ve milli parkı Uludağ'da, vatandaşların duyarsızlığına, yetkililerin ilgisizliği eklenince çöp rezaleti ortaya çıktı.

Uludağ Milli Parkı'nda her hafta sonu yaklaşık 5 bin ailenin piknik yapması ile birlikte ortaya çıkan çöplerin, araç girmeyen dere kenarlarında bırakılması çirkin manzaralar oluşturuyor.

Milli Park girişinde araçlardan alınan 5-15 YTL'lik ücretler sebebiyle çöp konusuna hassasiyet göstermeyen vatandaşlar, orman içlerinde bıraktıkları atıkları ile tabiatta kirliliğe yol açıyor. Özellikle pazar günleri Oteller Bölgesi ile Bakacak arasındaki alanda sağlı sollu parklarla pikniğe gelenlerin, dere kenarında bıraktıkları çöpleri, ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyor. Bazı vatandaşların hassasiyet göstererek caddeye çıkarttığı çöpler ise yeterli konteyner olmaması ve bir gün sonra toplanması sebebiyle de köpekler tarafından talan ediliyor.

Çobankaya Kampı'nda kalan vatandaşlar, Softaboğan Deresi'nde 2. Gelişim Bölgesi'ndeki otellerin atıkları olan kamyonet tekerleğinden sünger yatağa kadar birçok malzemenin bulunduğunu, bunlara Pazar günü gelen piknikçilerin atıklarının eklenmesi ile ormanın çirkin bir manzaraya büründüğünü belirtiyor. Kampçılar olarak dere kenarında bazı günlerde çöpleri biraraya topladıklarını, bunları yakmaya cesaret edemediklerini ifade eden kampçılar, "Milli Park Müdürlüğü'ne yaptığımız şikayetler de dikkate alınmıyor. Çöplerin dere kenarına inecek görevliler tarafından toplanıp yukarıya çıkartılması gerekiyor. Ancak böyle bir çalışma yapan yok. Dere boyunda ateş yakmakta jandarma tarafından yasak ve riskli. Biz gücümüz yettiğince biriktiriyoruz ama bunlar rüzgarın etkisi ile dağılabiliyor. Softaboğan Deresi temiz olarak akıyor ama etrafındaki çöpler sebebiyle buradaki ekolojik hayat risk altında bulunuyor. Bölgedeki çöp bidonlarının değiştirilip şehirde olduğu gibi büyük kapaklı konteynır haline getirilmesi, pazar akşamı ekiplerin çöpleri toplamaları imkan dahilinde. Ancak bu konularla kimse ilgilenmiyor" dedi.

Çevreciler ise, milli parka girişte piknikçilere bir poşet verilmesi gerektiğini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 11:58:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?