7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Uludağ terminatör kuşlara emanet

Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ ormanlarının kurumaması için doğaya 5 bin adet terminatör böceği bırakıldı.

Biyolojik mücadele çerçevesinde laboratuvarlarda üretilen terminatör böcekleri, gömüldükleri topraktan 10 gün sonra çıkarak ormanların kurumasına sebep olan çam kese böceklerini yiyecek.

Çam ağaçlarının dallarına koza örerek ağaçların kurumasına sebep olan çam kese böceklerine karşı kimyasal mücadeleye son veren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2 yıldır sürdürdüğü biyolojik çalışmalara bu yıl da devam etti. Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında özel olarak yetiştirilen 5 bin adet terminatör böceği lavrası Bursa Valisi Şahabettin Harput'un da katıldığı törenle Uludağ'ın ormanlarına gömüldü.

Toprağın 20 santimetre içine gömülen lavraların büyüdükten sonra toprağın altından kabuklu bir halde çıkacağını söyleyen Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, "Bu böcekler 2 ay içerisinde 400 den fazla çam kese böceğini yiyerek beslenecekler. Ardından toprağın altına saklanarak uykuya çekilecekler. Yılda bir kez çiftleşen bu böcekler ortalama 20 ila 80 arasında yumurta bırakacak. 4-9 gün içinde yumurtadan çıkacak lavraların, besin zincirinin yüzde 95'ini çam kese böcekleri oluşturacak" dedi.
Zirai ilaçlama sebebiyle nesillerinde azalma görülen terminatör böceklerinin, yeniden çoğaltılması için 2 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Girgin, "Bursa ormanlarının yüzde 45'ini ibreli ormanlar oluşturuyor. Ormanların gövdesini ve yaprağını yiyen böceklerinin biri çam kese böcekleri. Bunlarla mücadeleyi biyolojik olarak sürdürüyoruz. Sadece çam kese böceği yiyerek yaşayan ve doğaya zararı bulunmayan terminatör böcekleri düşmanımızı yiyen bir dostumuz. Bunlardan binlercesini özel olarak üretiyoruz. Bunlar 2 ay içerisinde 400-450 adet çam kese böceğini yiyor. Bu böcekler önümüzdeki yıllarda kendi kendilerine üreyecekler. Dostumuzla işbirliği yapıp, ormanı tahrip eden böceklerle mücadelemizi böyle devam ettiriyoruz. Bu pekişecek. Bunların azaldığı yerlere takviye yapıp bu böcekleri salmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Vali Harput ise, "Ormanlarımıza musallat olan sıkıntı ve felaketler zaman zaman hepimizi ciddi olarak üzüyor. Bu mücadelenin esası biyolojik mücadeledir. Bu mücadele hem ekonomik olarak hem fiziksel olarak hem de uygulama şansı ve başarısı olarak son derece uygun bir mücadele yöntemi olmuştur. Önümüzdeki dönemlerde meydana gelecek hastalıklara karşı bir koruyucu önlem olacaktır. Böcekler bu mücadelede önemli bir rol üstlenecektir. Hizmet yapacaktır" şeklinde konuştu.

Yangın mevsiminin yaklaştığı dönemde ormanların bir ülkenin gerçek süsü olduğunu ve korunması gerektiğini söyleyen Harput, "Ormanlara herkesin sahip çıkıp koruması gerekir. Özellikle piknik alanlarında ateş yakma konusunda ciddi hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. Ormanlarımıza sigara izmariti atılmaması, veya herhangi bir yangın görüldüğünde haberdar edilmesi vatandaşlık görevlerindendir. Alo 177 hattı orman yangını ihbarları için açıktır" dedi.

Ormandaki haşerelerle karşı biyolojik mücadeleye için hazırlanan kuş yuvaları da Vali Şahabettin Harput tarafından ağaç dallarına asıldı. Orman için zararlı olan haşereleri yiyerek beslenen kuşların yaşaması için ortam oluşturduklarını belirten Harputlu, "Kuşların yuva yapıp üremesi ve bir kısım haşereleri besin kaynağı olarak tüketmesi haşere zararlarını önlenmiş oluyor" diye konuştu.
Bursa'da geçen yıl başka bölgelerde ormana salınan terminatör böceklerinin görevini başarıyla yerine getirdiği ve çam kese böceklerini tamamen ortadan kaldırdığı tespit edilirken, Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen 5 bin adet terminatör böceğinin ihtiyaç duyulan bölgelere 10 gün içinde bırakılacağı belirtildi.

..
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 12:34:08
Güncelleme :24 Mayıs 2008 Cumartesi 12:45:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?