3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Uludağ yolu genişletiliyor

Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden Uludağ'a ulaşımın kolaylaştırılması için Karayolları Bölge Müdürlüğü yol genişletme çalışmalarına başladı. Bursa Valiliği'nin talebi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izin verdiği 3 zorlu virajda iş makinaları çalışarak yolu 10 metreye çıkartıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her ortamda ifade ettiği "Uludağ'ı Davos gibi yapacağız" açıklamaları Bursa Valiliği'ni harekete geçirdi. Vali Şehabettin Harput'un talimatı ile Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü Uludağ yolunda zorlu virajlarda genişletme çalışması başlattı.

Orman Bakanlığı, Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan ve Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kapsamındaki bölgede çalışma için gerekli müracatı yaptı. Kuruldan 5 bölge için ilk etapta izin istenirken, kurul üyeleri 3 bölgedeki çalışmaları görüp değerlendirmek istedi.

Ağaçların zarar görmemesi kaydı ile çalışma başlatılan Uludağ yolunda, Karayolları tarafından ihale yapılarak çalışmalara start verildi. Bursa Valiliği'nin Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu'ndan Karabelen mevkiindeki gişelerden oteller bölgesine kadar olan yaklaşık 12 kilometrelik yolu 10 metreye genişletme talebinde bulunduğu, ancak bazı kurul üyelerinin "Dünyadaki bütün dağlarda yollar dar" gerekçesiyle bu talebe sıcak bakmadığı öğrenildi.

Yaz aylarında Uludağ'a kampa giden Bursalılar, genişletme çalışmaların gayet sevindirici olduğunu belirttiler. Özellikle kış günlerinde kar küremesi ile mevcut 6 metrelik yolun 4 metreye kadar düştüğünü ve ulaşımın güçlükle yapılabildiğini ifade eden ticari araç sürücüleri ise, "Bu çalışma Uludağ'ın uluslararası olması için atılan ilk adımdır. Kurul üyelerinin iyi niyetli bir yaklaşım ile valiliğin talep ettiği çalışmaya destek vermelerini istiyoruz. Çünkü kış aylarında bir araç yolda arıza yapsa veya buzda kaysa trafik kilitleniyor. Bu yolun 10 metreye çıkması ile kışın bu yolu net 7 metre olarak kullanabilirsiniz. Bu da araçların rahat gidip gelmesini sağlar. Avrupa'daki bütün önemli kış turizm merkezlerine orman içerisinde 10 metre veya daha geniş yollarla ulaşmak mümkündür. Bursa'da kurul üyelerimizin böyle bir genişliğe çevreci endişelerle karşı çıkmalarının doğru olmadığını düşünüyoruz. İlk etapta belki ağaçların birkaç tanesi yolun kenarından kaldırılabilir. Ancak bu trafiğin rahatlaması ile egzos emisyon salınımını azaltacak, hem de yaz kış rahat ulaşım Uludağ'ı cazip kılıp, istihdam artışı olacaktır. Yolda saatlerce beklemek istemeyen tatilciler yurt dışı yerine Uludağ'a gelirler" dediler.

Karayolları'nın ihalesini alan Gezer İnşaat, Sarıalan yol ayrımında istinat duvarı inşa ederken, yol ayrımının altındaki çeşmenin yanında da iş makinaları çalışarak virajı genişletiyor

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 09:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?