4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Uludağ'da karlar hala erimedi

Bursa'da yaz aylarında yüzlerce ailenin çadır kurduğu Uludağ'da karların halen erimemesi kampçıları düşündürüyor.

Uludağ'da son 30 yıldır nisan ayında böyle kar yağışı görmediğini belirten büfe işletmesi Adnan Hoşbakan, "Çobankaya'da yer yer 1 metreden fazla kar bulunuyor. Çadır kurulan ağaçların altlarındaki karlar mayıs ortasına gelmemize rağmen hala erimedi. Böyle bir durumla ben hayatımda ilk defa karşılaşıyorum. Nisan ayında sürekli kar yağdı. Bu durumun kürüsel ısınma ile birlikte bozulan iklim dengesinin bir neticesi olarak ortaya çıktığını düşünüyoruz. Daha önce mayıs başında gelip çadır kuranlar, şimdi karların erimesini bekliyorlar" dedi.

Uludağ'da gözünü açtığını belirten Çobankaya'nın 50 yıllık müdavimi Akın İyibilen ise, "Ben birçok yıl Çobankaya'nın altında çadır kurdum. Çocukluğum bu korulukta geçti. Ancak hayatımda ilk defa bu sene mayıs ayının ortasında Uludağ'da 1 metre kar var. Çadırımı çıkartmak için Çobankaya'daki alanı kontrole geldiğimde, vadide 1.5 metrelik kar birikintisi görünce şaşırdım. Haziran başında çadır kurmayı düşünüyordum, küreklerle buradan karları küremek zorunda kalacağız. Zaten Karayolları ekiplerinin yol açarken kürüdüğü karların ortada bırakılması yüzünden Çobankaya'ya halen araçla girmek mümkün gözükmüyor" diye konuştu.

Emin Sarımcı ise, "Çevre ve Orman Müdürlüğü çalışanları haziran başında hizmet vermeye başlıyordu. Çadırlarımızı kurup elektriğimizi bağlatıyorduk. Yerlerin kuruması için toprağın bir süre güneş görmesi lazım. Bu sene kamp 1 ay geç başlayacak" şeklinde konuştu.

Bu arada Uludağ'da günlük 5 lira olan çadır işgaliye ücreti bu sene aynı kalacak. Uludağ Milli Park Müdürlüğü, elektrik isteyenlerden 50 lira depozito ve 10 lira ortak aydınlatma ücreti alacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?