4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Uludağ'da otlaklar koyunlara kapatıldı

ULUDAĞ'DAKİ OTLAKLAR KOYUNLARA KAPATILDI

Bursa Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, Uludağ'daki otlakların sürdürülen planlama çalışmaları dolayısıyla küçükbaş hayvanlara kapatıldığını söyledi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam'dan bu meselenin çözümü için destek isteyen Yıldırım Oran, ayrıca Devlet Bakanı Faruk Çelik Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de seslenerek, "Yüzyıllardır Uludağ'da koyun otlatan üreteciler mağdur edildi. Uludağ'a zararı olmayan üreticilerin tam tersine katkısı vardır. Planlama çalışmaları kapsamında Uludağ'daki otlakların yerleri belirlenip üreticilere belirli alanlar tahsis edilmeli" dedi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam'ı ziyaret eden, BKKYB Başkanı Yıldırım Oran, temsil ettiği birliğin hükümet tarafından bütün yurtta örgütlenmesi için desteklendiğini bildirdi. Küçük baş hayvanların gıda üretiminde çok önemli bir rolü bulunduğuna işaret eden Oran, "Muhtemel bir savaş veya doğal afet durumunda küçük baş hayvanlar ülke nüfusunun beslenmesinde sigorta görevi vardır. Hükümet son yıllarda küçük baş hayvancılığın daha sağlam temeller üzerine oturması amacıyla üretici birliklerin yaygınlaşması için çaba harcıyor. Üreticilere yaşadıkları iklime uygun yüksek verimli koyun ve keçi ırklarının geliştirmesi maksadıyla destekleme primleri veriliyor. Bu pirimler bizim gibi ülke genelinde kurulu birlikler aracılığı ile dağıtılıyor" diye konuştu.

Oran, Uludağ'daki Kirazlı, Bağlı, Mürseller ve Hüseyinalan köylerinde toplam 30 koyun besicisi bulunduğunu ve yılda 6 bin koyunun Uludağ'daki otlaklarda yetiştirildiğini belirterek, "Maalesef Uludağ ile ilgili düzenlemeler çerçevesinde otlaklar yasaklanıyor. Oysa koyun yetiştiricilerinin Uludağ'a hiçbir zararı yok. Elbette biz koyunları otellerin önünde otlatmaktan bahsetmiyoruz. Sadece milli park sınırları içindeki geniş otlakların yüzyıllardır olduğu gibi bu üreticilerimize açılmasını istiyoruz. Zaten sayın bakanımız, valimiz ve büyükşehir belediye başkanımızın da bizden farklı düşündüğünü zannetmiyoruz. Bize göre konu hakkında kendilerine yeterli bilgi gitmedi" dedi.

MERA KANUNU YENİDEN DÜZENLENMELİ

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, bu meselenin diyalogla halledileceğini ifade ederek, "Sizinle birlikte hareket edeceğiz. İnanıyorum ki sayın bakanımız, valimiz ve büyükşehir belediye başkanımız bu soruna çözüm bulacaktır" şeklinde konuştu.

Sağlam, hükümetin Türkiye'de hayvancılığın modern şartlarda yapılması ve üreticilerin ortak hareket ederek daha karlı işletmeler kurması için bazı çalışmalar yürüttüğünü anlatarak, "Büyük ve küçük baş hayvancılığın bütün ülkede gelişmesi için yapılması gerekenler var. Bu konuda hükümetin gayreti var. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yetkililerinin hayvancılığın ıslahı çalışmalarında veteriner hekimler ile ortak çalışmasını istiyoruz. Bu konuda başta Türk Veteriner Hekimler Birliği olmak üzere tüm veteriner odaları göreve hazırdır" dedi.

Türkiye'de mera kanunun yeniden çıkması gerektiğini de söyleyen Sinan Sağlam, yıllar evvel mera ve otlak olarak tescil edilen birçok arazinin bu özelliğini kaybettiğini, meralara binalar yapıldığını hatırlatarak, "Gerek büyük baş gerekse küçük baş hayvan yetiştirilmesi için meralar çok önemlidir. Mera vasfını kaybeden alanların yerine ihtiyaca göre yenileri ihdas edilmelidir. Ayrıca mevcut meraların ve yeni ihdas edilecek olanların bakımları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün bunlar için kanuni düzenlemeye ihtiyaç var" diye konuştu.

ULUDAĞ'DAKİ OTLAKLAR KOYUNLARA KAPATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2009 Perşembe 16:12:00
Güncelleme :3 Aralık 2009 Perşembe 17:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?