4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Uludağ'daki kar barajlara yaradı

Büyükşehirler arasında içme suyu bakımından en şanslı il sahip olan Bursa'da, Uludağ'a yağan 2.5 metrelik kar barajların dolmasını sağladı. Aşırı su girişi olan barajların kapakları taşkına karşı açık tutuluyor.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bir fezeyan yaşanmaması için aynı havzada daha yüksek kesimde bulunan Nilüfer Barajı'ndan kontrollü olarak Doğancı Barajı'na doğru su salınması devam ediyor. Uludağ'ın zirvesinde 2.5 metrelik kar bulunması sebebiyle sel taşkını yaşanmaması için barajların kapakları açıldı.

Ani bir hava sıcaklığı düşüşünde karın erimesi ile birlikte derelerin hızlanmasından endişe eden DSİ yetkilileri, Doğancı Barajı'nın yüzde 70'ler seviyesinde, Nilüfer Barajı'nı ise yüzde 40'lar seviyesinde tutuyor. Şu anda 327 metrelik su kodunda bulunan alt kısımdaki Doğancı Barajı'nda 25 milyon metreküp su bulunurken, daha üst kodlardaki Nilüfer Barajı'nda doluluk oranı yüzde 40'larda tutuluyor. Ancak Nilüfer Barajı'nda da yaklaşık 15 milyon metreküp su bulunuyor.

Karın dağlarda bol olması sebebiyle, baraj kapakları kontrollü olarak açık tutuluyor. Böylece ani bir giriş olduğunda dere havzalarına çok yüksek miktarda su verilmek durumunda kalınmayacak ve muhtemel bir sel baskını önceden alınan tedbirlerle ortadan kaldırılacak.

BUSKİ yetkilileri, Türkiye'de büyükşehirler arasında Bursa'nın, barajlarının durumu ve su havzalarındaki kar yükü ile en şanslı şehir olduğunu belirtti. Her iki barajın yaklaşık olarak 70 milyon metreküplü bir rezerv imkanına sahip olduğunu belirten BUSKİ yetkilileri, bu mevsimdeki 40 milyon metreküp seviyesinde durulmasının bir eksiklik değil, sel taşkını tedbiri olduğunu, zirvedeki 2.5 metrelik karın çok rahat barajları Nisan-Mayıs aylarında tam dolu hale getirebileceğini kaydetti.

Bursa günlük 300-350 bin metreküplük su tüketiyor. Pınar kaynakları ile de şehrin üst kısmı beslenen Bursa'nın içme suyu ihtiyacının yüzde 60-70'lik kesimi barajlardan sağlanıyor. 70 milyon metreküp rezerv ile şehrin 350 günü çok rahat hiç yağış almadan çıkartması mümkün olabiliyor.

Uludağ'da 2.5 metrelik kar olması Bursa'daki büyük meşrubat ve su fabrikalarını da rahatlatıyor. Türkiye'nin yarısının ambalajlı su ihtiyacının karşılandığı Bursa'daki ünlü şişe suyu fabrikaları da yaz sonuna kadar zirvede bulunan kar sularını satabilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 13:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?