6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Uludağ'dan mantar fışkırıyor

ULUDAĞ'DA MANTAR BEREKETİ

Bu sene haziran ayının yağışlı geçmesiyle Uludağ'da mantar bereketi yaşanıyor.

Uludağ Milli Parkı Sarıalan ve Çobankaya kampı bölgesinde çadır kuran Bursalılar, bu yıl ormandan bol bol mantar topluyor. Bölgede uzun süredir kamp kuran eski çadırcıların besin değeri yüksek zehirsiz mantarları iyi tanımaları sayesinde herhangi bir zehirlenme vakası yaşanmıyor.

Osmangazi ilçesine bağlı Bağlı köyünde ise, ormanda yetişen ve halk arasında 'ayı mantarı' olarak bilinen mantarlar kilosu 10-20 lira arasında değişen fiyatlarla satın alınıyor. Mantarların küçük ve tazeleri yüksek fiyatla alınırken, büyük olup kilo çekenleri daha düşük fiyattan satılıyor. Avrupa'da besin değeri yüksek kabul edilen ayı mantarlarını kampçılar değişik tarzlarda pişirerek tüketiyor.

Çobankaya'da 21 yıldır çadır kuran Erden Açık (61), yıllardır bu kadar bol mantar görmediklerini belirterek, "Kampta artık çocuklar bile ormandan ellerinde mantarla çıkıp geliyor. Her yerden adeta mantar fışkırıyor. Uludağ'daki ormanlarda zehirli mantarlar da mevcut. Ancak ayı mantarı tabir edilen cinsi zehirsiz ve bol. Ayı ve kestane mantarlarını umumiyetle kavurma şeklinde yapıyoruz. Kararan ve kurtlanan yerler temizlenip yıkandıktan sonra, kendi suyunda bir süre kavuruyoruz. Daha sonra terayağ ilave edip, ciğer, et sote gibi pişirip servis yapıyoruz. Ayrıca mangal yakılıyorsa, ince ince kesilip mangalda da pişirilebiliyor. Bir de yumurta kaplamalı ve türlü orman kebabı içine katılıyor. Mantar çorbası da çok leziz oluyor. Bazı arkadaşlar yıl boyunca yemek için konserve ve şoklamasını yapıyor. Avrupa'da çok aranan bir mantar türü olan ayı ve kestane mantarları Bursa halkına Allah'ın bir lütfu. Bu yıl havaların yağmurlu olması sebebiyle mantar bereketi yaşanıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2010 Perşembe 12:36:02
Güncelleme :8 Temmuz 2010 Perşembe 18:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?