3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Uludağ'ın gelişimi projesi

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Uludağ'ı 4 mevsim işler hale getirmekte kararlı olduklarını ifade ederek, "Bu bir dönüşüm projesidir, uygulanması uzun zaman alabilir. Taraflarla mutabık kalırsak 5-6 yılda, kalamazsak en geç 30-35 yılda projeyi tamamlayacağız" dedi.

Uludağ Milli Parkı Dönüşüm Projesi Vali Şahabettin Harput ile Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir'in katıldığı toplantıda Uludağ'ın gelişimi ele alındı. Toplantıda Uludağ ile ilgili hedefler hakkında bilgi veren Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, "Uludağ'da yeni bir dönem başlıyor. Çok hassas bir çalışmanın farkındayız. Uygulanacak projeyle herkesi memnun edemeyiz ama herkesin fikrini alabiliriz. 1960'lı yıllarda Uludağ Bursa'nın markasıydı. O zamandan bu tarafa teknoloji, turizm anlayışı, zevkler, gelenekler, değişti ama Uludağ hiç değişmedi.

Uludağ bir kurumun değil toplumun malı. Böyle düşünerek bir yarışma düzenledik. Bu yarışmada en iyi projeyi seçtik ve üzerinde bazı revizyonlar yaparak en iyi karara varmaya çalıştık. Uludağ dönüşüm projesi belki birkaç yılda uygulanacak bir proje değil. Bu bir dönüşüm projesidir. Tarafların mutabakatıyla bu dönüşüm 5-6 yılda da tamamlanabilir. Ama tarafların mutabakatı olmadığı zaman bu dönüşümün nihayet noktası 30-35 seneyi bulabilir. En kötü ihtimalleri göz önünde bulundurarak, ilk 5 yılda bu dönüşümün asgari yüzde 40'ını, 10 yılda yüzde 60'ını 15 yılda ise yüzde 80'ini ve daha sonra yüzde 100'e ulaşacağımızı açık şekilde ifade etmek isterim. Bu projeyi uygularken bölgedeki işletmelerle bizler iyi uyum sağlamalıyız. İşletmeler yapılarını imara uygun hale getirmeli. Aksi halde işletmelerimiz devletle karşı karşıya kalabilir. Hedefimiz Uludağ'ı 4 mevsim kullanılabilir hale getirerek dünyaya açmak" dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput'ta Uludağ'ı en iyi şekilde değerlendirmek için gereken çalışmaların yapıldığını belirterek, "1 yılı aşkın Uludağ'la alakalı proje çalışması devam ediyor. Bu çalışmayla alakalı projenin sonuna geldik. Uludağ ile alakalı alınacak her kararı bölgedeki insanlarla bir araya gelerek vermeliyiz. Uludağ ile alakalı hepimizin ortak bir hedefi var. Uludağ'ı yaz kış kullanılabilir hale getirmeliyiz. Sadece Bursa'ya ve Türkiye'ye hitap eden değil, dünya çapında bir merkez olması gerekir. Hükümetin de bizimde hedefimiz bu. Uludağ plan dışı yapılaşmalarla 4 kez revizyona tabi tutulmuş.

Yanlışlar bugün artık tahammül edilemez hale gelmiştir. Ben bir misafirimi Uludağ'a götürmeye utanıyorum. Sıkıntılar yumağı olan Uludağ'da herşey birbirine girmiş. Uludağ yıkılarak yeniden yapılandırılmalı. 17 adet kamu kurumuna ait olan ve özel sektörün mevcut işletmelerin belli bir süreç içerisinde Uludağ'ın gelişimi için aykırılıkları gidermesi gerekiyor. Uludağ'ın sıkıntılarını herkes dile getirmeli ve çözülmesi için herkes elini taşın altına koymalı. Bugüne kadar yapılan yanlışların belli bir bedeli olacak ve bunu da ödeyeceğiz. Ama, o bedelin karşılığında devlette kendine düşeni yapacak. İmara aykırı yapıların düzeltilmesi için belirlediğimiz tarih 30 Kasım 2009'dur. Bu tarihe kadar gereken yapılmaz ise hukuki işlem uygulanacak" diye kaydetti.

Uygulanacak proje içerisinde otopark alanından oteller bölgesine raylı sistem olacak. 1. ve 2. gelişim bölgelerinde otoparklar, sosyal donatı alanları, teleferik ve telesiyej, spor tesisleri, yer alacak. Oteller bölgesine servis araçları dışında hiçbir şekilde araç girmesine izin verilmeyecek. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile ilgili kurum amirleri de katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 11:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?