6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Uludağ'ın taslak planı görücüye çıktı

ULUDAĞ'IN YENİ TASLAK PLANI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Uludağ'ın yeni planlarla yeniden şekil kazanacağını ifade eden Vali Şahabettin Harput, her türlü meselenin çözümü için çalışmaların yapıldığını söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü M. Kemal Yalınkılıç, planın görücüye çıkmış iken söylenmesi gerekenlerin bir an önce dile getirilmesini istedi.

Uludağ Mili Parkı I. ve II. Geleşim bölgeleri koruma amaçlı imar planlarının halkla toplantılarının 2. si İl Çevre Orman Müdürlüğü'nde yapıldı. Toplantıya Bursa Valisi Şahabettin Harput, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü M. Kemal Yalınkılıç, Planları yapan şirket yetkilisi Nadir Doğan, otel işletmecileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Uuldağ'ın tarihi bir süreçten geçtiğini ifade eden Vali Şahabettin Harput, "Uludağ'ın önünü açan çalışma sona erdi. İkinci aşama 5000 ve 1000'lik Koruma İmar planlarıyla alakalı yapılıyor. Bizi Uludağ'ı ve Bursa'yı örnekleri bilen genel müdür bu işi koordine ediyor. Uludağ'ın şekli olarak yapısı manasıyla tarihi bir çalışma dönemindeyiz. Söz konusu planla alakalı görüşler değerlendirilecek. Bu planla bir kaç husus netleşecek. Mevcut otellerin durumu, alt yapı ve sosyal tesisler, hizmet sektöründeki sorunlar, eksiklikler, nihai şeklini alarak ihtiyaçlar ortaya çıkacak. Bu planla aynı zamanda Uludağ'da kayak yapmaya gelenlerle, günü birlikçilerin bir birleriyle çelişen hizmet alışları ayrılacak. Her iki kesiminde ihtiyaçlarına cevap verecek planlarda çok önemli. Bu planla kamu tesislerinin durumu netleşecek. Çevre doğa koruma ve kullanım dengesi göz önüne alınacak. Uludağ her yönüyle ele alınıyor ve en geniş şekilde istifade edeceğiz. Bu planlar hayata geçtiğinde rüya gibi bir Uludağ ortaya çıkacak" dedi.

"PLAN GÖRÜCÜYE ÇIKMIŞKEN HERKES SÖZÜNÜ SÖYLESİN"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, "Uludağ ile alakalı herkes şikayet ediyor. Çözüm nasıl olur planla. Kanunen doğru yoldayız. Biz Uludağ'ın çözüme kavuşmasını istiyoruz. 4916 sayılı kanun var. Plan imar affı diye birşey içermiyor. Hiçbir imar planı af getiremiz. Burada devlet yatırımcıya yasal çerçevede hareket ettiği sürece zulüm etmez. Burada işletmelerin 4 ay süresi kaldı. İlgili yasalara göre aykırılıkların giderilmesini istiyor. Aykırılıklar giderilirse tahsisi devam eder. Bizler hukuka saygılıyız. Biz tahsisleri iptal etmiyoruz. Bizim derdimiz teşviktir. Eğer kanunlara uymayan tesislerin varsa uygun hale getirin biz ilgili makam olarak size yardımcı olmaya çalışıyoruz. 22 Şubat'a kadar yapılan planla alakalı gerekçeli itirazını ve görüşünüzü bildirin. Plan görücüye çıkmışken sözünüzü söyleyin. Hepimiz Uludağ'ın daha faydalı olmasını istiyoruz. Yap-işlet kanununu inceleyin ve ona göre hareket edin. Hukuki yasal tahsis sürelerinin sonuna kadar işletmecilerimiz otelini kullanabilir. Bölgede asıl neşter kamu tesislerine vuruldu. Tesisler bölgede azaltılıyor ve verimlilik ilkesine göre hareket ediliyor. Bu planda kurum olarak herhangi bir öneri getirmedik" şeklinde konuştu.

"PLANLAR HER MEVSİM ULUDAĞ İÇİN YAPILIYOR"

Planları hazırlayan Doğukan İmar İnşaat ve Ticaret A. Ş. Yetkilisi Nadir Doğan, bölgenin sıkıntılarını dile getirirek, "Mevcut planla yapıların durumu çok önemli. Çevresel kalite bölgede çok zayıf. Kamuya ait yapılar atıl durumda. Otopark sıkıntısı büyük. Yönetimsel çok başlılık bölgede birtakım sorunları ortaya çıkartıyor. Bu planlarla sıkıntıları ortaya koymaya ve çözmeye çalışıyoruz. 1. Gelişim Bölgesi'nde yapılarda sıkıntı var. Mevcut tahsisler alanların küçüklüğünden dolayı bazı problemler ortaya çıkartmış. Alandaki tesislerin kullanımına yönelik tespit çalışması yaptık. Planın hedefi Uludağ'ın doğal kaynak değerlerinden kontrollü olarak, 1 ve 2 . bölgelerde oluşturulacak öncelikle turizm faaliyetleri ile yararlanılmasıdır. Planlama yaklaşımında doğaya ve çevreye saygılı olmaya dikkat ettik. Mevcut yapılanmayı dikkate alan gelecekte yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek çevre ve turizm ilkesine uyumlu planlama yöntemi izledik. Bölgenin mevcut kaynak değerleri bakımından yoğun ziyaretçi kitlesi var. Alanın iklim koşulları kış sporlarının yapılmasına olanak veriyor. Milli Park içinde bulunan 1. Gelişim bölgesindeki tesisler oldukça bakımsız. Bu bölgenin yeniden değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Güney'de bulunan alan doğa sporlarına elverişlidir. İki bölge arasında bir teleferik hattı var. Ulaşımı teleferik ve karayolu olarak iki kategori de değerlendiriyoruz. Doğanın kontrollü kullanılması için teleferik hattının daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Otopark alanları iyi planlanmalı. Kayakla alakalı kolay pistlerin olduğu alan birinci bölgenin batısında yer alan olarak göze çarpıyor. Milli Park alanı içinde 1. ve 2. gelişim alanında sahip olduğu değerler yok edilmeden sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. Kış turizm alanında kullanılan alanın mevsime göre kontrollü kullanılması gerekir. Biz her mevsim Uludağ diyoruz. Bölge kış, kongre, eğitim, dağ gibi birçok turizm alanlarında kullanılabilir" diye kaydetti.

Bölgedeki işletmeciler ise taslak planların ilk etapta faydalı olacağı düşüncesi verdiğini belirterek, mevcut binaların imar planlarının akibetinin ne olacağını ifade etti. İşletmeciler, binaların tahsis sonuna kadar ne olacağını algılayamadıklarını söyledi.

İşletmecilerin sorularına cevap veren Nadir Doğan, "İşletmelerin tahsis süreçleri farklı. Biz tahsis sonunda bu planları uygulamak istiyoruz. Biz bölgede imara uygun yapıların görevini devam ettirmesini istiyoruz ancak biz bir an önce bir takım argümanların ortaya koyulması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

ULUDAĞ'IN YENİ TASLAK PLANI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ULUDAĞ'IN YENİ TASLAK PLANI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
ULUDAĞ'IN YENİ TASLAK PLANI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 14:07:04
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 17:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?