4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Umurbey'de Hacı Ethem Ağa anıldı

Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Umurbey beldesinde Umurbey Rüşdiyesi'nin kurulmasında büyük emek sahibi olan Hacı Ethem Ağa anıldı.

Umurbey Abdullah Fehim İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen törene Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile çok sayıda yetkili ve vatandaşlar katıldı. Abdullah Fehim İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Turan Polat, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, bundan 144 yıl evvel, Bursa'ya ikinci bir rüşdiye açılmasına karar verildiğini, Gemlik'te o zamanlar Rum nüfus kalabalık olduğu için rüşdiyenin Hacı Ethem Ağa'nın gayretleriyle Umurbey'e açıldığını söyledi.

Polat, "Rüşdideye karşı çıkıp, Hacı Ethem Ağa'ya cephe alanlar, okuldan mezun olanların bir bir devlet dairelerinde memur olmaları üzerine hatalarını fark edip, ondan özür dilemek için 5 Mayısta bir şenlik düzenlemişler. Böylece bugünkü kutlamaların temeli atılmış” dedi. Öğrencilerin resim sergisi açılırken, Hacı Ethem Ağa’nın kızı Saime Güneşdoğdu’ya babasının resmi hediye edildi. Daha sonra davetlilere pilav ikram edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 18:32:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?