4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Üniversitelilerin %87’si tacize uğramış!


Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Aytaç, üniversitede 591 kız öğrenci arasında yaptıkları araştırmada, öğrencilerin yüzde 86.9’unun kampus içinde cinsel tacize uğradıklarını belirttiklerini kaydetti.

Sakarya Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi’ne bildiri sunan Aytaç, üniversitede kız öğrencilerin maruz kaldıkları cinsel tacizleri ortaya çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. Araştırmayı üniversitenin etik kurulundan izin alarak iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyan öğrenciler arasında 15 soruluk bir anketle gerçekleştirdiklerini dile getiren Aytaç, şu verilere ulaştıklarını kaydetti:

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 86,9’u cinsel tacize uğradıklarını, 13,1’i de cinsel tacize maruz kalmadıklarını belirtti. Kampus içinde kız öğrencilerin yüzde 23,9’u sözlü, yüzde 7,3’ü fiziksel, yüzde 5,3’ü psikolojik, yüzde 12,6’sı görsel, yüzde 21,4’ü hepsine birden ve yüzde 29,5’i ise en az iki farklı şekilde tacize uğradıklarını belirtti.

Öğrencilerin yüzde 15,3’ünün kampus içindeki herhangi bir öğrenciden, yüzde 3.6’sının yakın arkadaşından, yüzde 54,3’ünün kampusta çalışanlardan, şoför, jandarma, memur ve kampusa gelip giden vatandaşlardan, yüzde 2,3’ünün kendi hocasından ve 24,6’sının ise hepsinden cinsel tacize uğradıkları anlaşıldı.

Öğrencilerin yüzde 22,8’si sınıf, yemekhane, otobüs ve yurtta cinsel tacize uğradıklarını söyledi.

Araştırmada öğretim üyelerinin öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu tespit edildi. Öğrenciler sınıf geçememe korkusuyla bu tacizi söylemiyor. ’Neden şikayet etmediniz’ denildiğinde ’mezun olma şansım yok’ yanıtı veriliyor. ’Evime gel ders çalıştırayım’ demek de
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 09:11:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?